"Изчезналият“ миналата година бивш китайски външен министър Цин Ган беше назначен на ниско ниво в World Affairs Press, държавно издателство към китайското външно министерство. Това съобщава The Washington Post, позовавайки се на двама бивши американски служители.

Според източници на изданието 58-годишният Цин Ган е нает от издателството, поне на хартия. Те твърдят, че понижаването сигнализира за изпадането му в немилост, но също така означава, че той няма да понесе по-строги наказания.

"Той няма да влезе в затвора, но кариерата му е приключила“, обясни един служител.

Според източници понижаването на Цин Ган "служи не само като наказание, но и като предупреждение“.

Цин Ган оглави китайското външно министерство в края на декември 2022 г. В края на юли 2023 г. той беше отстранен от тази длъжност с решение на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители (парламента). Ван И оглави китайското външно министерство, председателстван от ръководителя на Постоянния комитет Жао Леджи, а съответният указ беше подписан от китайския президент Си Дзинпин. The Wall Street Journal съобщи, че Цин Ган може да е бил уволнен заради извънбрачни връзки в Съединените щати по време на периода, когато е бил извънреден и пълномощен посланик във Вашингтон.