В първата си голяма реч, откакто встъпи в длъжност като министър-председател, Кийр Стармър нарисува пред народа си изключително мрачна картина на Великобритания, пише The Washington Post. На пресконференция във вторник политикът заяви, че страната му е в социална и икономическа "черна дупка“ и че "ситуацията ще се влоши, преди да се подобри“.

Речта на премиера беше забележителна с това, че съдържаше ужасно описание на съвременна Великобритания, отбелязва изданието. Стармър многократно е използвал думата "загнило“, за да опише състоянието на страната, която сега ръководи, оприличавайки я на къща с гниещи основи, която се нуждае от нещо повече от външен слой боя. Коментирайки неотдавнашните социални вълнения, премиерът отбеляза, че те разкриват "много болно общество, отслабено от десетилетие на разделение и упадък".

Стармър също информира британците за "болезнените" нови финансови закони, предупреждавайки, че данъците ще се повишат и съкращенията ще засегнат дори тези, които най-много разчитат на държавна помощ - като приблизително десет милиона възрастни хора, които чакат помощ за своите сметки за отопление през зимата.

Лейбъристите обвиниха за факта, че страната днес е в състояние на "развалини и руини“ основните си политически опоненти, торите, съобщава WP.