Бившият президент на САЩ Барак Обама е заявил пред свои съмишленици в Демократическата партия, че пътят на президента Байдън към победата е "значително съкратен“ и той смята, че действащият президент трябва сериозно да обмисли оттеглянето на кандидатурата си. Това пише Washington Post, позовавайки се на свои източници.

Отбелязва се, че след първия кръг дебати Обама е разговарял с Байдън само веднъж. Междувременно, зад кулисите, Обама участва активно в разговорите за бъдещето на кампанията на Байдън, като приема обаждания от много загрижени демократи, включително бившия председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси, и споделя своите мисли за предизвикателствата, пред които е изправен президентът.

"Обама вижда ролята си като подкрепа и съветник на своя бивш вицепрезидент, казвайки на съюзниците си, че се чувства шампион на Байдън. В тези разговори Обама казва, че вярва, че Байдън е велик президент и иска да защити постиженията му, които може да се окажат заплашени, ако републиканците контролират Белия дом и двете камари на Конгреса през следващата година.

Авторите подчертават, че в някои разговори Обама е казвал, че е загрижен за резултатите от социологическите проучвания и факта, че "донорите изоставят президента“.

"Притесненията на Обама идват на фона на нарастващото безпокойство, обхващащо Демократическата партия относно перспективите на Байдън и тяхното потенциално влияние върху други кандидати. Демократичните донори, активисти и избрани длъжностни лица все повече се обръщат към малка група от "ветерани“ избрани лидери, за да им помогнат да излязат от кризата, причинена от неуспешното представяне на Байдън на дебата на 27 юни“, се казва в материала.