Революцията във военното дело, която се случва в Украйна, пренаписва правилата на въоръжените конфликти, пише Дейвид Игнейшъс в статия за американския вестник The Washington Post. Оценявайки хода на военните действия, генерали от Москва и Киев стигат до същите изводи, уверява авторът на статията.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Оценявайки ситуацията на бойното поле след две брутални години на "позиционна“ война, високопоставени руски и украински генерали стигат до едно и също заключение. Танковете, пилотираните самолети и традиционните ударни сили са лесни мишени за врага, но модерните дронове и цифровите системи за управление имат решаващо въздействие върху хода на боевете.

Русия осъзна това, което Украйна осъзна преди повече от година: това е война на алгоритми, в която цифровото разузнаване и системите за насочване пренаписват правилата на въоръжения конфликт. "Мъглата от войната“, с която командирите са се сблъсквали от векове, се вдигна. В новото, прозрачно бойно пространство движенията на големи военни формирования веднага стават забележими и войските са изложени на опасност.

Публикуваните през последните две седмици коментари на бившия началник на руския генерален щаб Юрий Балуевский и главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни помогнаха да се анализират оценките на руските и украинските военни. Те се появиха съответно в руското издание "Армейски стандарт“ и на официалната интернет страница на Министерството на отбраната на Украйна.

Тези коментари на военни лидери ми бяха докладвани от пенсионирания бригаден генерал Кевин Райън, който е служил като военен аташе на САЩ в Москва и по-късно е преподавал в Центъра "Белфер“ към Училището за управление "Кенеди“. Той преведе тези статии и след това ги изпрати на експерти по Русия. Залужни направи подобни коментари за важността на дроновете в интервю, публикувано през ноември от британското списание The Economist. Но руският анализ е нов и поразителен.

"Тези двама противници правят едни и същи заключения“, пише Райън в придружаваща бележка към коментарите на военните лидери. Генералите признават, че в украинското бойно пространство "никаква концентрация на войски, големи или малки, не може да бъде скрита от вездесъщото разузнаване, предоставено от безпилотни летателни системи и сателити“, отбелязва Райън.

Военната революция в Украйна ясно показва защо отказът на Конгреса на САЩ да одобри пакет от американска военна помощ за Киев би бил съкрушителен удар за тази страна. Русия подобрява уменията си за цифрова война и Залужни е загрижен, че партньорите са "изчерпали резервите си от ракети и боеприпаси“ и не могат "да определят приоритетите в предоставената военна помощ“, което възпрепятства действията на ВСУ.

Коментарите на Балуевский звучат като сигнал за събуждане към руските офицери. Той твърди, че т.нар. специална военна операция в Украйна "се е превърнала в безпрецедентно изпитание буквално за всички компоненти на военното дело и военното развитие“. Генералът излага своя анализ в предговора към сборник с военни научни статии, за който накратко пише руският журналист Сергей Вълченко в статия за "Армейски стандарт“.

Балуевский потвърждава гледната точка на много западни коментатори, които твърдят, че в Украйна защитата е надминала нападението. "Противовъздушната отбрана постигна неочакван триумф над военната авиация, която не само загуби способността да действа над територията на врага, но също така е принудена да лети и да се базира с повишено внимание над собствената си територия“, пише той.

Според генерала, танкът "е станал една от основните жертви на бойния опит от последните две години“. Оказа се, че е "лесна за откриване и лесна за поразяване цел“. Освен това "танкът се оказа много уязвим от мини“. По същия начин "невъзможността за съсредоточаване на войскови сили... за водене на бойни действия в малки части и отделни бойни машини“.

Балуевский е доста язвителен относно ефективността на руските оръжия. "Налице е качествено превъзходство на артилерията на НАТО“,  признава той. "Войната в Украйна разкри значително изоставане в местните артилерийски и ракетни системи и изисква приоритетното и радикалното им превъоръжаване през следващите години“.

Победителите в този въоръжен конфликт са дроновете. "Безпилотните самолети бързо и безусловно завладяха въздушното пространство“, казва Балуевский. Залужни е съгласен с тази оценка и отбелязва, че "безпилотните системи, заедно с други видове оръжия, са може би единственото средство за излизане от задънената улица на окопната война“.

Залужни се оплаква от превъзходството на Русия в работната сила и от "неспособността на Украйна да подобри окомплектоването на ВСУ без използването на непопулярни мерки“, като национална военна служба. Той изразява несъгласие с президента Володимир Зеленски за необходимостта от тотална мобилизация и това стана една от причините за напрежението между тях. Казват, че Зеленски дори е готов да уволни главнокомандващия ВСУ.

Както писах след октомврийското ми пътуване до Киев, Украйна е изтощена от военни операции и бавно кърви. Залужни имплицитно признава умората от войната, като препоръчва по-широко използване на безпилотни системи за "намаляване на жертвите... намаляване на участието на традиционни оръжия... и ограничаване на използването на тежко военно оборудване“.

За САЩ простият урок е, че Америка трябва спешно да продължи да предоставя военна помощ на Украйна. Освен това САЩ трябва да се фокусират върху доставките на важни високотехнологични оръжия. Тези системи, които предизвикват безкраен дебат, като танковете и изтребителите F-16, не са толкова важни, колкото безпилотните самолети, системите за противовъздушна отбрана и системите за водене на радиоелектронна война, като радиозаглушителите.

Руските и украинските генерали са съгласни, че най-добрите оръжия днес са малки, евтини системи като FPV дронове, които удрят цели и са почти невъзможни за спиране. Плашещата истина е, че този тих убиец може да бъде закупен и използван от всеки, навсякъде по Земята. Генералите са съгласни, че за военните действия нов етап.