Украйна е понесла значителни загуби по време на хаотичното отстъпление от Авдеевка. Това пише Washington Post, позовавайки се на неназовани военнослужещи от въоръжените сили на Украйна.

Те казват, че Украйна не е успяла да евакуира безопасно всичките си войски от Авдеевка, въпреки твърденията на новия главнокомандващ, че този ход има за цел да спаси животи и да избегне обкръжаването от руснаците.

"Военни, участвали в операцията, заявиха, че не са сигурни колко са останали там, но всякакво количество загуби със сигурност ще влоши още повече моралното състояние на фронта, тъй като украинската войска, която и без това вече отстъпва в оръжие и численост, се опитва да попълни редиците си и очаква нова помощ от Запада“, се казва в материала.

Други войници, които бяха запознати с последните седмици на боевете в Авдеевка и бързото отстъпление на Украйна от града, разказаха, че ситуацията е била хаотична и зле планирана и отстъплението е "мрачна и опасна операция“.

"На част от войските беше наредено "да заемат позиции, които вече бяха или изгубени, или унищожени". ... Ситуацията беше спасена не систематично, а чрез хаотично разполагане на части. Те не разблокираха навреме клещите, които се бяха образували около Авдеевка", заявява военният.

Друг боец ​​от украинските въоръжени сили казва, че прибързаното отстъпление и загубата на Авдеевка "малко пречупиха момчетата психически“.

"Има много управляеми бомби, много самолети. Честно казано, повечето хора са шокирани от всичко това", заяви той.