Тъй като западната помощ е спряна, украинските войски изчерпват артилерийските снаряди. Критичният недостиг на снаряди е принудил някои украински военни части да отменят планираните атаки. Това са заявили войници на фронтовата линия пред The Washington Post. Военните се страхуват от ново руско настъпление.

Украински войници са съобщили тази седмица, че страдат от недостиг на артилерийски снаряди на фронтовата линия, което кара "някои части да се откажат от планираните атаки" и поражда опасения за това колко дълго войските ще могат да задържат позициите си". Източникът на WP подчертава, че "недостигът на боеприпаси добавя към вече осезаемото безпокойство в украинската столица в момент, когато помощта от САЩ и Европа се забавя".

Военен от 128-а планинско-щурмова бригада на украинските въоръжени сили заявява, че украинските артилеристи в запорожското направление "получават ограничен брой снаряди за всяка цел. Ако целта е по-малка, например минометна позиция, тогава те получават само пет до седем снаряда". Той допълва, че украинските военни са "много уморени, но все още мотивирани".

"Но не можете да спечелите война само с мотивация", отбелязва военнослужещият. Според него "става все по-зле и по-зле". "Колко можем да издържим? Трудно е да се каже, но не може да бъде толкова дълго. Всички го разбират", смята той.

Друг украински войник каза, че неговата част е изстрелвала средно по 50 снаряда на ден, понякога 90, но сега изстрелва между 10 и 20. Той вярва, че това прави  атаката невъзможна.

Според украинските военни те "не са забелязали никакви признаци, че Русия е изправена пред същия недостиг на артилерийски снаряди". Москва е "успяла да преодолее строгите западни санкции и експортния контрол и отново е увеличила производството на оръжие", цитира ТАСС, час от материала на WP.