С по-голяма подкрепа от Запада, по-голям фокус върху мобилизацията, разширяване на отбранителната индустрия и изграждане на укрепления, Украйна не само ще може да продължи да държи позициите си, но също така ще може да създаде условия за контраофанзива през 2025 година. Това твърди старши сътрудникът в Съвета за международни отношения Макс Буут в статия за американския вестник The Washington Post.

"Предстоят трудни месеци, докато Украйна се бори да задържи своите фронтови линии и да възстанови разрушената си енергийна инфраструктура. Западът трябва да покаже, че няма да се колебае в подкрепата си. Украинците, които поемат тежестта на този ужасен конфликт, със сигурност няма да се колебаят “, отбелязва авторът, коментирайки посещението на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ.

Буут подчертава, че на фона на променящата се съдба на фронта, Украйна е принудена да се справи с евентуално намаляване на външната подкрепа.

На Конгреса на САЩ отне месеци, за да одобри пакет от помощ за Украйна през април. Тези пари ще свършат до края на годината и няма гаранция, че ще бъде отпуснат друг голям пакет. Украйна може да се окаже в особено тежка ситуация, ако бившият президент Доналд Тръмп победи. Тръмп, в единствения си дебат с вицепрезидента Камала Харис, отхвърли призивите да декларира подкрепата си за победата на Украйна във войната, пише авторът.

Той добави, че президентът на САЩ Джо Байдън трябва да даде разрешение на Киев да използва западни оръжейни системи за поразяване на военни цели дълбоко в Русия. В същото време авторът споменава за ракетите ATACMS американско производство, предоставени по-рано на Украйна.