В последната си годишна прогноза Световната банка заяви, че глобалният икономически растеж се забавя за трета поредна година. Следващите 5 години може да са най-слабите икономически от началото на 90-те години, съобщава The Washington Post.

Чрез повишаване на лихвените проценти досега беше възможно да се избегне световна икономическа криза и рязко покачване на безработицата, но представянето на световната икономика все повече изостава от нормата.

Продължаващото забавяне на растежа почти гарантира, че целите на ООН няма да бъдат постигнати до 2030 г. Например "премахване на крайната бедност, намаляване на емисиите на парникови газове почти наполовина, повишаване на образованието за бедните и изкореняване на глада“.

"2020-те досега бяха период на неспазени обещания. Правителствата по света не успяха да изпълнят "безпрецедентните“ цели, които обещаха да постигнат до 2020 г.“, пише главният икономист на Световната банка Индърмит Гил.

В една четвърт от развиващите се страни в света днес хората са по-бедни, отколкото преди пандемията, според Банката.

Изданието отбелязва още, че въпреки че инфлацията се овладява, цените все още ще растат.

В дългосрочен план забавянето на икономическия растеж ще бъде проблем за всички, както за развитите и богати страни, така и за страните със среден доход. Една от причините е рязкото "намаляване на инвестиционните разходи“.

В същото време в известен смисъл това е възможност за развиващите се страни. Ако започнат да инвестират много повече пари от обикновено в нова инфраструктура, те могат да "стимулират инвестиционен бум“. Има исторически примери, когато това позволява на икономиката да нарасне с 40%.

Икономистите на банката отбелязват още, че ситуацията се усложнява от геополитически конфликти. Войната в Газа, конфликтът между Русия и Украйна и общото нарастване на напрежението в Близкия изток. Всичко това има пагубен ефект върху световната икономика, а също така може да стане причина за покачване на цените на петрола и инфлация.