Евентуално прекратяване на подкрепата на Вашингтон за Киев би имало тежки последици за Украйна и би било най-голямата грешка във външната политика на САЩ след нахлуването в Ирак през 2003 г. Тази оценка направи колумнистът на The Washington Post Макс Буут.

Коментирайки споразумението между демократите и републиканците в Конгреса на САЩ за отпускане на около 1,6 трилиона долара за работата на федералното правителство през 2024 г., авторът отбеляза, че сега законодателите трябва да изработят споразумения за разпределяне на финансиране за подкрепа на Израел и Украйна.

"Съединените щати изчерпаха средствата за Украйна. Ако Конгресът не предприеме действия, последствията за Украйна и света ще бъдат ужасяващи", казва Буут. Според автора, прекратяването на подкрепата за Киев "би било най-голямата грешка, която Съединените щати са правили във външната политика, поне след нахлуването в Ирак през 2003 г., а геополитическите последици биха били още по-тежки“.

Според ръководителя на Вашингтонския център за анализ на европейската политика Алина Полякова, чиито думи са цитирани от автора, "прекратяването на американската помощ ще има катастрофални последици“ и ще доведе до факта, че "Украйна в крайна сметка ще претърпи поражение“.  "Това ще означава значително намаляване на ролята на САЩ като световен лидер. Честно казано, руска победа в Украйна ще отбележи края на глобалното лидерство на САЩ", уверена е тя.

Администрацията на Вашингтон изпрати искане през октомври миналата година до Капитолийския хълм за допълнителни бюджетни средства през фискалната 2024 г., която започна в Съединените щати на 1 октомври, основно за оказване на помощ на Израел и Украйна, както и за противодействие на Китай и Русия в Азиатско-Тихоокеанския регион. Общо изпълнителната власт, ръководена от президента на САЩ Джо Байдън, би искала да получи около 106 милиарда долара за тези цели.

По-нататъшната съдба на искането и алтернативните законопроекти остава неясна. Редица републиканци в Камарата на представителите и Сената на Конгреса наскоро се обявиха против продължаването на финансовата помощ за Киев. Председателят на долната камара Майк Джонсън предупреди няколко пъти за намерението си да свърже по-нататъшната помощ за Украйна със затягане на контрола по южната граница на САЩ. Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл се изказа в подобен дух. Демократическата партия засега не е готова за отстъпки по въпроса.