Сателитни снимки са заснели изграждането на специализиран лабораторен комплекс близо до Москва, предназначен за изследване и обработка на смъртоносни патогени, пише The Washington Post.

Изданието отбелязва, че мястото на комплекса, "Сергиев Посад-6“, е бил основен изследователски център свързан с биологичните оръжия по време на Студената война, с история на експерименти с вируси, причиняващи дребна шарка, ебола и хеморагични трески.

Сега сателитните снимки показват не само обновяването на старата лаборатория, но и изграждането на 10 нови сгради с обща площ над 250 000 квадратни метра, някои от които приличат на биологични лаборатории, предназначени за работа с изключително опасни патогени.

На снимките се виждат многобройни характеристики, които в съвкупност говорят за биологично съоръжение с висока степен на сигурност: десетки съоръжения за пречистване на въздуха на покрива, подходящо разположение, подземна инфраструктура, засилени мерки за сигурност и електроцентрала.

Мерките за сигурност около обекта включват контролно-пропускателни пунктове, проектиране на пътища, изсичане на дървета и допълнителни огради, които контролират плътно трафика и позволяват наблюдение и контрол. Такива предпазни мерки обикновено се предприемат в обекти с висока степен на сигурност.

Служителите на разузнаването и експертите по биологична защита обаче твърдят, че от сателитните снимки е невъзможно да се определи дали Русия планира да провежда изследвания в областта на нападателните биологични оръжия. Лаборатория, оборудвана за изследване на смъртоносния вирус ебола с цел разработване на ваксина, може да изглежда идентична с такава, в която се провеждат изследвания за превръщането на щама в оръжие.

Както напомня WP, "Сергиев Посад-6“ е един от трите руски оръжейни обекта, които никога не са предоставяли достъп на международни експерти. Анализаторите на американското разузнаване стигнаха до заключението, че в съоръжението вероятно все още се съхраняват замразени колекции от вируси, които са били изследвани и тествани по времето на СССР.

Според съветски учени, емигрирали на Запад, през последните години учените в СССР са се опитали да отгледат нови щамове чумни бактерии, които са били генетично модифицирани, за да бъдат по-устойчиви на антибиотици. А според експерти администраторите на "Сергиев Посад-6“ обмислят да експериментират с изкуствени щамове.