Високопоставени американски служители са засилили усилията си да принудят западните правителства да използват стотици милиарди долари в замразените резерви на Руската централна банка, за да помогнат на Украйна, пише Washington Post.

Засиленото желание да се използват активи за Украйна идва в момент, когато правителствата на Съединените щати и Европа са изправени пред нови вътрешни политически пречки в опитите си да насочат парите на своите данъкоплатци към военните нужди на Украйна.

Кремъл изчислява, че около 300 милиарда долара ( 554 милиарда лева) са замразени в различни банкови сметки в западните страни, но експертите предупреждават, че простото изтегляне на тези средства ще доведе до правни проблеми и ще създаде сериозни финансови рискове.

Американските служители са категорични, че руските банкови резерви не могат да заменят новата спешна военна и икономическа помощ от Вашингтон, от която Украйна се нуждае, за да оцелее през следващите няколко месеца на война.

Дори най-оптимистичните привърженици на пренасочването на банкови активи смятат, че ще отнеме месеци, ако не и повече от година, средствата да стигнат до Киев. А по-голямата част от резервите на Русия в момента се съхраняват в Европа, където централните банкери изразиха сериозни съмнения за въздействието на изземването върху техните икономики, се посочва в статията на американското издание.

Ако Вашингтон действа сам, щеше да може да използва само около 5 милиарда долара, в Съединените щати, малка част от 300-те милиарда руски активи по света.

Но в администрацията на президента Джо Байдън аргументите за насърчаване на западните държави да отклоняват активи нарастват, посочва РБК-Украйна. Това се случва, въпреки че някои американски служители са загрижени, че средствата може да не бъдат използвани за войната, а само за възстановяването на Украйна.

Европа измисли как да помогне на Украйна, използвайки активите на Руската федерация

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън подкрепи европейско предложение за данъчно облагане на постъпленията от руски военновременни активи и прехвърляне на постъпленията в Украйна, докато се срещна с висши западни финансови служители в Мароко по-рано тази седмица.

Отбелязва се, че това е междинна стъпка, която може бързо да влезе в сила.

Украински официални лица са обсъдили използването на данъчните приходи, заедно с някои от иззетите руски активи, като обезпечение за набиране на много по-големи суми от частни инвеститори.

Това би позволило на Украйна да заема средства на капиталовите пазари, без да излага собствените си резерви на голям риск.