Вашингтон се нуждае от помощта на страните от Глобалния Юг, за да постигне желания от американската страна резултат в Украйна, но към настоящия момент тези държави не вярват много на обещанията за помощ от САЩ и затова не подкрепят тяхната позиция, коментират в редакцията на вестник The Washington Post.

В статията се отбелязва, че президентите на САЩ традиционно дават обещания пред Общото събрание на ООН, "че въпреки обсебващото внимание към Русия и Китай, Америка всъщност наистина се грижи за най-нуждаещите се страни в света". "Изненадващо ли е, че Глобалният Юг, както сега се наричат ​​развиващите се страни от Азия, Африка и Латинска Америка, изглежда все по-убедени, че САЩ го подкрепят само на думи?“, се подчертава в материала, като се допълва, че по-голямата част от тези държави не подкрепят позицията на САЩ относно Украйна.  В страните от Глобалния Юг задават въпроси: "Защо Украйна получава цялото внимание, когато други части на света също страдат? Защо [украинският президент Володимир] Зеленски получава всички аплодисменти?"

"В такъв прагматичен подход към Украйна, разбира се, има елемент на ревност и съперничество. Но ние пренебрегваме нуждата на Глобалния Юг от внимание в наш собствен ущърб“, смята авторът на материала.

Говорейки за военните действия в Украйна, наблюдателят добавя, че "справедливият мир няма да дойде без подкрепата на страните, които остават встрани“. "САЩ няма да гарантират интересите си в областта на националната сигурност без по-голямо участие в проблемите на глобалното развитие“, е заключението в статията.

Припомня се, че миналата година президентът на САЩ Джо Байдън в реч от трибуната на Общото събрание на ООН изрази готовността си да помогне на други страни и обърна внимание на някои финансирани от Вашингтон програми в интерес на "най-бедните в света“. "Но една година по-късно, какво дадоха тези обещания? Освен упоритата работа на добросъвестни структури като Американската агенция за международно развитие, отговорът е: не е много... Байдън вероятно ще представи подобен списък с добри намерения и този месец. Но не се изненадвайте, ако публиката не обърне внимание“, подчертава изданието.

САЩ трябва да предложат "по-справедлива сделка“. Тя трябва да се състои в това, че Вашингтон "ще вземе по-сериозно проблемите на Глобалния Юг и наистина ще постигне резултати“ в замяна на факта, че страните, получаващи помощ от САЩ, ще положат усилия за прекратяване на военните действия в Украйна.