Масираната атака с ракети и дронове срещу Украйна от 29 декември трябва да напомня на Запада, че руският президент Владимир Путин все още не се е отказал от агресивните си планове. Най-добрият отговор на това би било възобновяването на широкомащабната военна помощ за Киев от страна на САЩ, се казва в статия от редакционната колегия на американския вестник The Washington Post.

"Путин изразява увереността си, че е устоял на украинската военна съпротива и западните икономически санкции, както и убеждението си, че вниманието и решимостта на Запада неизбежно ще се колебаят“, отбелязват авторите на материала.

Изданието припомня, че този "въздушен терор“ от страна на Русия се извършва на фона на спиране на западната помощ за Украйна. Докато в Европейския съюз Унгария блокира предоставянето на макрофинансова помощ, в САЩ тръмпистите блокират нови доставки на оръжия за военните на Киев.

"Най-добрият отговор на последния разрушителен залп на г-н Путин е Конгресът и Белият дом да запретнат ръкави и да постигнат компромис, който ще помогне на Украйна“, пише WP.

Изданието отбелязва, че без приемането на нова програма за американска военна помощ на Киев, САЩ и Европа ще трябва да конфискуват замразени руски активи на стойност 300 милиарда долара и да ги прехвърлят на Украйна. И това вече ще крие определени рискове за финансовата система на западните страни. Освен това тези средства ще са необходими за следвоенното възстановяване на Украйна.

"В този момент би било много по-добре, ако Конгресът одобри допълнителни бюджетни кредити за военно оборудване и икономическа подкрепа. Общата сума е малка част от икономическата продукция на САЩ, но значителна инвестиция в оцеляването на Украйна, т.е. инвестиция в сдържането на по-широка трансгранична агресия от Русия“, обясняват авторите.

Редакторите на WP отбелязват, че Украйна сега се нуждае от ракети с по-голям обсег и самолети F-16, постоянни доставки на системи за противовъздушна отбрана, както и постоянен поток от артилерийски снаряди.

През нощта и сутринта на 29 декември руските сили нанесоха масирана атака на територията на Украйна с безпилотни апарати, крилати и балистични ракети. Използвани бяха общо 158 оръжия за въздушно нападение. Силите за противовъздушна отбрана на страната успяха да прихванат 87 крилати ракети и 27 ударни дрона Shahed-136/131.

За удари бе съобщено в Киев, Лвов, Харков, Днепър, Одеса, Запорожие и други градове. Общият брой на жертвите на ударите надхвърли 40 души, повече от 160 души бяха ранени.