Русия е започнала да изстрелва балистични ракети по територията на Украйна, които са били предоставени от Северна Корея, според двама американски служители, които са говорили пред Washington Post. Те са оповестили пред изданието поверителни данни от американската разузнавателна служба.

Разполагането от Русия на севернокорейски балистични ракети, за което не е съобщавано по-рано, показва нарастващата подкрепа на севернокорейския лидер Ким Чен Ун за военните усилия на Москва.

То също така показва способността на руския президент Владимир Путин да се опира на страни изгнаници, за да компенсира недостатъците в собствения си арсенал, тъй като войната в Украйна наближава третата си календарна година.

"Русия става все по-изолирана на световната сцена и е принудена да търси военно оборудване от държави съмишленици", заяви американски служител, който отчасти обяснява ограничените възможности на Русия със санкциите, наложени от Вашингтон.

"Нашата информация сочи, че Корейската народнодемократична република наскоро е предоставила на Русия пускови установки за балистични ракети и няколко десетки балистични ракети - и Русия е изстреляла няколко балистични ракети в Украйна", е заявил служителят.

Втори служител е посочил, че севернокорейските снаряди са били балистични ракети с малък обсег, които Москва е изстреляла в края на декември и началото на януари.