Най-вероятно руските войски все още не са започнали мащабна офанзива в Курска област, но се готвят за нея. Това мнение изрази военният анализатор от Виена Франц-Щефан Гади, пред американския вестник The Washington Post.

"Не мисля, че можем да говорим за широкомащабна руска офанзива, която би могла да изтласка украинците точно сега. Мисля, че все още сме във фазата на формиране, в предварителната фаза преди по-голяма офанзива. И основната цел на руските войски в момента е да отслабват украинските сили с артилерия и удари с безпилотни апарати“, каза той.

По думите му сега руснаците тестват слабостите на украинската отбрана.

"Притеснителното е, че украинците наистина вече са на етап отстъпление“, добавя Гади.

Изданието отбелязва, че с последните контраатаки в Курска област руските войски са върнали до половината от завзетата територия и са поставили под съмнение колко дълго Киев ще може да задържи окупираните територии.

Според Конрад Музика, военен анализатор в Rochan Consulting в Полша, Украйна сега трябва или да изпрати повече части в Курска област, или да атакува другаде, за да постави руснаците пред дилема.

"Проблемът е, че украинците изглежда нямат свободен капацитет в момента за подобни действия“, казва той.

Въпреки това, за пълното изтласкване на ВСУ от Курската област, според анализаторите, ще са необходими по-големи руски сили, което би могло да даде на украинците изгодно съотношение на загубите, от което те могат да се възползват.