Мощните плаващи бомби, които Русия използва с такъв голям ефект, за да разруши украински градове, падат и на нейна територия, разкрива вътрешен руски документ, данните от който са публикувани от The Washington Post.

Според документа, получен от Washington Post поне 38 от тези бомби, които са допринесли за неотдавнашния териториален напредък на Русия, са паднали в Белгородската област на границата с Украйна между април 2023 г. и април 2024 г., въпреки че повечето от тях не са се взривили.

Приблизително сравними с по-съвременните американски управляеми бомби JDAM, тези плаващи бомби са големи боеприпаси от съветската епоха, дооборудвани със системи за насочване, които според експертите често се провалят - което води до удари на руска територия.

По-голямата част от бомбите са открити от цивилни лица - горски служители, фермери или жители на селата около града. В повечето случаи Министерството на отбраната не знае кога са били изстреляни бомбите, което показва, че някои от тях може да са били там в продължение на дни.

Според документа поне четири бомби са паднали върху самия град Белгород, регионален център с население от около 400 000 души. Още седем са открити в околните предградия. Най-много - 11, са паднали в граничния регион Грайворон, където някои от тях не са могли да бъдат открити поради "трудната оперативна обстановка".

Документът, първоначално прихванат от украинското разузнаване и предаден на The Post, включва таблица с инциденти, в която се цитират спешни постановления за почистване и евакуация на бомби, и изглежда е продукт на отдела за извънредни ситуации в град Белгород, пише американската медия.

Astra, независима руска медия, е проверила, че много от инцидентите в документа съвпадат с тези, които е събрала от местните власти и съобщенията в местните информационни издания. Хората, споменати като свидетели, са потвърдени като местни жители.

Въпреки че бомбите обикновено не успяват да се взривят, една от първите регистрирани бомби, ударили Белгород през април 2023 г., се взривява, когато се разбива в обикновено оживена улица, създавайки кратер с ширина 65 метра, разбивайки прозорци и хвърляйки паркирани автомобили върху покривите на сградите. Ударът обаче е станал през нощта и не се съобщава за жертви. Ден по-късно е открита втора, невзривена бомба, заровена на 7 метра в земята.