Стратегията на руския президент Владимир Путин за арестуване на чужденци по незначителни и неоснователни обвинения му даде възможност да издейства освобождаването на убийци, шпиони и хакери чрез сделки със Запада, които са откровено дисбалансирани, коментират в редакцията на американския вестник The Washington Post.

Благодарение на тази "дипломация на заложници“ лидерът на Кремъл върна в страната си най-желания руски затворник на Запад – убиецът Вадим Красиков, осъден в Германия. "Това бе най-голямата победа за авторитарния руски диктатор, която произтича от желанието му да наруши глобалните норми, за да получи това, което иска от западните лидери“, обяснява изданието.

Путин намекна за решимостта си да освободи Вадим Красиков през февруари по време на интервю с американския журналист Тъкър Карлсън. Той нарече Красиков "патриот“, избягвайки изрично да споменава фамилията му.

"През цялото време начело на политическата власт в Русия, Путин многократно е демонстрирал презрението си към основания на правила глобален ред, като нахлу в Грузия и Украйна, превзема територия със сила, извършва атаки и убийства на чужда територия и арестува чужденци в Русия на база скалъпени обвинения. Именно тази практика е известна като "дипломация на заложници“, поясняват от редакцията.

"Големият обмен на затворници в четвъртък подчерта тежкия дисбаланс, който стана типичен за подобни сделки, като Русия печели освобождаването на осъдените за тежки престъпления, докато Западът се фокусира върху собствените си граждани, лишени от свобода по тривиални или неоснователни обвинения, или дори върху руски граждани, които са жертви на политическо преследване от правителството на Путин“, пише изданието.