Продължават спиранията на тока в Украйна. Градовете, включително Киев, са потънали в мрак за няколко часа. В някои райони на столицата дори светофарите са изключени, а през нощта цели квартали са покрити с черна пелена, пише Washington Post.

Непрекъснатите атаки на руски дронове и ракети срещу украински електроцентрали взимат жертви. Държавният електроразпределител Укренерго обяви, че последната атака срещу електрическата мрежа е довела до определяне на ограничения на потреблението на електроенергия в цялата страна. Обстрелът миналия уикенд беше шестата подобна атака от Руската федерация от март насам.

"Прекъсванията на електрозахранването разделиха Киев на имащи и нямащи, като дори жителите на някои луксозни сгради внезапно се оказаха във втората категория“, отбелязва вестникът.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. окупаторите бомбардираха енергийния сектор на Украйна, със специален акцент върху електрическата мрежа. В резултат на атаки през зимата на 2022-2023 г. системата беше на ръба на колапс и голяма част от страната остана без електричество, топлина и вода за дълго време.

Руската федерация промени тактиката на нанасяне на удари

Електрическата мрежа е доста лесна за възстановяване, така че този път Кремъл промени тактиката си. Сега руските войски насочват ракетите си към топло- и водноелектрическите централи на Украйна, а електропреносната система е атакувана от дронове.

Електрическата мрежа на Украйна до голяма степен избегна атаките на руските сили миналата зима, отчасти благодарение на система за противовъздушна отбрана, която прихвана голям брой ракети и дронове. Но сега руските ракети все повече намират своите цели.

Украински официални лица казват, че им липсват достатъчно противовъздушни системи, а противовъздушната отбрана изпитва недостиг на боеприпаси, отчасти поради закъснения в доставките на западни оръжия.

Какво да очакваме по-нататък

Повече от половината от енергийните нужди на Украйна се доставят от ядрена енергия, която може да представлява около 70 процента от електроенергията по време на дълги периоди на високо търсене през зимата.

"Въпреки това топлоелектрическите и водноелектрическите централи осигуряват допълнителен електрически капацитет, който е необходим, тъй като те могат да бъдат разширени сравнително бързо, за да покрият краткосрочния растеж на потреблението, енергийната система е изправена пред дисбаланси и недостиг“, обяснява изданието.

Според украинския премиер Денис Шмигал са загубени повече от 9 гигавата производствени мощности. Това е почти половината от военното производство на енергия в Украйна.

Планираните прекъсвания ще продължат с прекъсвания през цялото лято, тъй като атомните електроцентрали преминават през рутинна поддръжка и потреблението на електроенергия нараства с повишаването на температурите и украинците включват климатиците си. Украйна увеличи вноса на енергия от съседните страни, но това не е достатъчно, за да покрие дефицита.

През това време украинските власти ще се опитат да получат необходимото оборудване за електроцентралите, за да увеличат производството на електроенергия. Те обаче казват, че по-голямата част от това оборудване ще трябва да бъде поръчано сега и няма да пристигне навреме за зимата.