Украйна и Русия е трябвало да изпратят делегации в Доха този месец, за да преговарят за историческо споразумение, което да сложи край на ударите по енергетиката и енергийната инфраструктура от двете страни, пише The Washington Post, като се позова на дипломати, запознати с преговорите.

Индиректните преговори, в които катарците са посредничили и са се срещнали поотделно с украинската и руската делегация, са се провалили от изненадващото нахлуване на Украйна в западната част на руската област Курск миналата седмица.

За това евентуално споразумение и за планираната среща на върха не е съобщавано преди това.

В продължение на повече от година Русия нанася удари по украинската електропреносна мрежа с бараж от крилати ракети и безпилотни летателни апарати, като нанася непоправими щети на електроцентралите и предизвиква прекъсвания на електрозахранването в цялата страна.

В същото време Украйна удря руски петролни съоръжения с удари с безпилотни самолети с далечен обсег, които подпалват рафинерии, петролни складове и цистерни, като намаляват с около 15 % преработката на петрол в Москва и повишават цените на газа в целия свят.

"Желанието да се присъединят към преговорите е сигнал за известно раздвижване и за двете страни, поне по отношение на ограниченото прекратяване на огъня, пише WP.

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че Киев би обмислил пълно прекратяване на огъня само ако Русия първо изтегли всичките си войски от украинска територия, включително от Кримския полуостров, който Русия анексира през 2014 г.

Руският президент Владимир Путин настоява Украйна първо да му предаде четири украински региона - включително територии, които руските войски са окупирали - които Кремъл обяви за част от Русия.

Дипломат, участващ в разговорите, е заявил, че руски официални лица са отложили срещата с катарските официални лица, след като Украйна е навлязла в Западна Русия.

Делегацията на Москва го е нарекла "ескалация", е посочил един от дипломатите и е добавил, че Киев "не е предупредил Доха за трансграничната си офанзива".

Русия "не е отменила преговорите, а е казала: "Дайте ни време", е уверил дипломатът.

Според него, въпреки че Украйна все още е искала да изпрати своя делегация в Доха, Катар е отказал, защото не е видял полза от едностранна среща.

Дипломат, запознат с разговорите, е заявил, че през последните два месеца Катар е обсъждал с Киев и Москва споразумения за мораториум върху енергийните удари. Той е заявил, че страните са постигнали съгласие за срещата на върха в Доха, като са останали за съгласуване само дребни детайли.

"След Курск руснаците се отдръпнаха", е добавил друг източник, запознат с преговорите.

Руският източник, който е в тесни връзки с руските дипломати, е дал да се разбере, че "след офанзивата в Курск (Владимир) Путин няма да е в настроение да сключи сделка".

"Знаете, че нашето руско ръководство обикновено не прави компромиси под натиск", е посочил той.

В отговор на запитване на The Washington Post канцеларията на украинския президент е заявила, че срещата на върха в Доха е отложена "поради ситуацията в Близкия изток", но че тя ще се проведе чрез видеоконферентна връзка на 22 август, след което Киев ще се консултира с партньорите си относно изпълнението на условието.

Кремъл не е отговорил на исканията за коментар.

Белият дом е отказал коментар по този материал. Администрацията на Байдън отдавна твърди, че времето и условията на евентуално споразумение за прекратяване на огъня с Русия трябва да се определят единствено от Украйна.