Руският президент Владимир Путин свика заседание на Съвета за сигурност в петък (9 август), а военните му командири побързаха да изпратят подкрепления, тъй като смайващо украинско нахлуване в западната част на руската област Курск представлява най-голямото предизвикателство за руския лидер след въстанието на наемниците на "Вагнер" през юни 2023 г., пише The Washington Post.

Тъй като руските военни се стремят да потушат изненадващата атака, която продължава вече четвърти ден, се натрупаха въпроси относно пропуските в разузнаването и стратегията, които позволиха на украинските войски да пресекат границата и да завземат територия в Курск, която според някои руски анализатори възлиза на около 100 кв. мили (256 кв. км.) - най-голямото контранападение на руска земя, откакто Путин навлезе в Украйна.

Нападението срещу Курск, който се намира в съседство с украинската област Суми, завари руската отбрана в оскъдно състояние и изглеждаше неподготвена.

"Това е много голям удар по репутацията на руските власти, на военните и на Путин", заяви един от руските бизнесмени, който говори при условие за анонимност, за да избегне възмездие или съдебно преследване. "Защото в продължение на две години и половина имаше минимални щети на руска територия, с изключение на окупираните територии [в Украйна]. Това бяха само безпилотни самолети."

"Сега не е ясно колко са били жертвите. Имало е някакви разрушения и е ясно, че не са в състояние да ги спрат бързо", допълни бизнесменът.

Междувременно при руски удар по супермаркет в Костантиновка в източната част на Донецка област в Украйна в петък са загинали най-малко 14 души и са ранени 37, според украински официални лица. Кадри от мястото на инцидента показаха дим и кръв, разпръсната по земята, както и значителни щети по околните магазини, автомобили и сгради.

"Русия ще отговаря за този терор", предупреди Зеленски в Telegram, докато продължаваше спасителната операция.

Руски военни блогъри съобщиха за продължаващите боеве в целия Курск, а някои руски анализатори изразиха опасения, че връщането на завзетата от украинските войски територия може да отнеме много време, ако пълномащабната контраатака на руските подкрепления се забави с още няколко дни. Украинските бригади ще имат време да се окопаят в укрепени позиции, което може да даде на Киев силен коз в случай на бъдещо прекратяване на огъня или мирни преговори.

Един от водещите членове на руския парламент, Андрей Гурульов, който е бивш заместник-командир на Южния военен окръг на Русия, осъди неуспешния отговор на нахлуването. Публикувайки в платформата за съобщения Telegram, Гурульов призова военния прокурор да разследва решенията на командирите за прехвърляне на отбранителни сили от района на Курск преди нападението.

Въпроси се повдигат и за това, че не са предприети действия по сведенията на разузнаването, според които украинските въоръжени сили се готвят да атакуват региона 48 часа преди началото на нападението.

Сергей Марков, политически анализатор, свързан с Кремъл, твърди, че са налице очевидни пропуски.

"Това е удар, защото е ясно, че сигналът е дошъл от разузнаването до ръководството, но ... не са взети мерки", смята Марков. "Това е провал на цялата система на разузнаването и тъй като Путин е отговорен за това, то е ясно, че това е удар по Путин."

Въпреки това Марков смята, че ситуацията за Путин може да бъде разрешена, ако атаката на Украйна бъде победена. "Хората все още се надяват, че това ще завърши с унищожаване на украинските сили", коментира той.

Непроверен видеозапис на боевете в Курск и последиците от тях показва, че украинските сили са използвали дарени западни щурмови машини и оръжия при нападението, което според официални лица във Вашингтон, Берлин и други страни е било уместно, тъй като Киев се е защитавал.

Руски академик, близък до висши московски дипломати, предупреди, че използването на американско оръжие на руска земя е преминало "още една червена линия", която вероятно ще има сериозни последици, макар че крайната полза за Киев е неясна.

"Това е стъпка към по-нататъшна ескалация и, разбира се, има допълнителни рискове, тъй като не знаем как ще реагира Русия", заявява академикът, говорейки при условие на анонимност, за да обсъжда деликатни въпроси. "Но ми се струва, че това не е нещо, което принципно променя военната ситуация, тъй като това е сравнително малка операция. Това е по-скоро пиар операция, отколкото опит за реална промяна на ситуацията на бойното поле".

Академикът добавя, че дръзкото завземане на територия от украинските войски едва ли ще насърчи Путин да направи компромиси.

В петък полицията в Суми съобщи, че от началото на руската инвазия през февруари 2022 г. са загинали 270 жители на региона. Докато се подготвяха за руски репресии, властите в Суми заявиха, че са наредили евакуацията на 20 000 жители и координират транспорта за тях.

Дръзкото трансгранично нахлуване на Украйна последва седмици на интензивни летни боеве, в които Русия постигаше постоянни успехи в източната част на Украйна, оказвайки натиск върху изтощените и уморени сили на Киев.

Според анализатори нападението може да има за цел да отклони руските войски от други места по фронта, както и да осигури влияние при бъдещи преговори. Някои военни експерти поставиха под въпрос разумността на атаката на Украйна, като се има предвид слабостта ѝ в други ключови точки на фронта, и прогнозираха, че далеч по-многобройната и по-добре екипирана руска армия вероятно ще измести украинците по-скоро.

Все пак успешната операция на руска земя - след повече от две години на сражения почти изцяло в Украйна - има психологическа стойност за Киев, като повишава морала на украинските войски и цивилни, показвайки Путин и неговите военни като немощни и неефективни.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, предположи в четвъртък, че евентуални военни действия на руска територия биха могли да подобрят позицията на Украйна в бъдещите преговори с Русия за прекратяване на войната. Подоляк не коментира конкретно нахлуването в Курск.

Украинските официални лица запазиха забележителна конфиденциалност по отношение на операцията, а президентът Володимир Зеленски я споменаваше само бегло по време на вечерните си речи, заявявайки, че Русия "трябва да почувства" последиците от войната, която нанесе на Украйна.

Марков смята, че украинското правителство вероятно планира да използва завзетата територия като разменна монета в бъдещите преговори и че сега руските войски се надпреварват с времето да контраатакуват, преди украинските бригади да се окопаят.

Воденето на войната досега е показало, че "предимството е за тези, които се защитават", смята той. "Мисля, че планът им е да завземат колкото се може повече територия, а докато Русия събира резервите си, те ще изградят укрепления."

Въпреки че Русия разполага с по-големи авиационни сили от Украйна, неотдавнашните военни операции на Москва в Харков и Донбас показаха, че е изключително трудно да се превземе територия, където защитата е укрепена. "Ако действат със същата скорост, с която Русия атакува на други места, може да отнеме една година, за да си върнат Курската област", твърди Марков.

Съобщения на руски военни блогъри и провоенни канали в Telegram сочат, че украинските войски са окупирали повече от 20 руски гранични села и част от поне един малък град - Суджа. Ръководителят на градската администрация в Курчатов, където се намира руската атомна електроцентрала "Курск", заяви в петък, че украинските войски се приближават към атомната електроцентрала.

Преди това антикремълски въоръжени групи, подкрепяни от Украйна, са извършили няколко трансгранични нападения на руска територия, но операцията в Курск бележи най-дълбокото и ефективно нахлуване досега.

"Украинските сили явно са напреднали доста далеч в Курск, но колко територия контролират или всъщност възнамеряват да контролират, остава неизвестно", заявява Майкъл Кофман, старши научен сътрудник във Фондация "Карнеги" за международен мир.

На кадри, публикувани в петък от руското министерство на отбраната, се вижда как военна колона, превозваща артилерия и бронирани машини, навлиза в района на Курск, на около 330 мили южно от Москва. Министерството на отбраната съобщи, че ракетни системи за залпов огън (РСЗО) БМ-21 "Град" и артилерийски установки са изпратени в подкрепа на силите, които се сражават в Суджанския район на Курска област.

Министерството на извънредните ситуации на Русия обяви извънредно положение в Курск в петък, тъй като хиляди хора бяха евакуирани. Видеоклиповете, разпространени в социалните медии, показаха опашки от напускащи автомобили, а руските власти публикуваха снимки на служители на службите за спешна помощ, които подкрепят жителите. Министерството на здравеопазването на Русия съобщи, че най-малко 66 души са били ранени.

Украинските сили първоначално щурмуваха Суджанския район на Курска област рано във вторник, след което навлязоха по-дълбоко в руска територия, докато руските власти твърдяха невярно, че са отблъснали нападението. В петък руското министерство на отбраната заяви, че през предходните 24 часа са убити 280 украински войници и са унищожени 27 бронирани машини.

"Подразделенията на Северната група войски, заедно с пристигащите резервни войски, ударите на армейската авиация и артилерийския огън, осуетиха опитите на противника да навлезе по-дълбоко в руската територия в района на Курск", заяви министерството.

Кадрите в интернет изглежда показват последиците от атака срещу попаднала в засада руска военна колона в района на Рилск, на около 32 км от украинската граница. На кадрите се виждаха телата на десетки руски войници в унищожени превозни средства. Руски военни анализатори предполагат, че колоната е била ударена с предоставените от САЩ ракети HIMARS.

Вестник Washington Post не можа да провери независимо тези твърдения. Мъжът, за когото се съобщава, че е заснел видеото с конвоя, е бил задържан и разпитан от руските власти, според "Рибар", руски военен блог, свързан с Министерството на отбраната.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби, запитан от репортери за видеоклиповете, показващи, че Украйна е използвала HIMARS в Курск, и дали такава употреба би съответствала на политиката на САЩ, заяви, че "няма промяна в нашата политика". Той заяви, че администрацията е в контакт с Украйна относно операцията в Курск и ще "запази коментара си до приключването на тези разговори".

В петък Украйна заяви, че е ударила и руското военно летище Липецк, на около 354 км от границата. Регионалните власти на Липецк обявиха извънредно положение, евакуираха жителите на близките села и потвърдиха, че е имало детонации в "обект на енергийната инфраструктура". Сателитни снимки, публикувани от Planet Labs в петък, изглежда показват пълното заличаване на летището.