Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще представи своя План за победа на срещата на контактната група по въпросите на украинската отбрана – т.нар. формат "Рамщайн“, на която ще присъства и държавният глава на САЩ Джо Байдън. В рамките й се очаква да бъдат обявени нови стъпки в подкрепа на Украйна и членството й в Алианса, съобщава американският вестник The Washington Post.

Според западен дипломат страните от НАТО обмислят възможността да предложат на Украйна по-конкретни стъпки към бъдещо членство. Въпреки че подобни мерки може да не задоволят непосредствените нужди на Киев, те биха изпратили важен сигнал към Украйна.

Украински официални лица обаче изразиха опасения, че предстоящите президентски избори в САЩ може да поставят под въпрос допълнителната помощ за военните на Киев.

Зеленски и неговият екип активно се опитват да убедят Байдън да подкрепи Плана за победа, който може да стане важна част от политическото му наследство. Белият дом обаче избягва решения, които могат да повлияят на предизборната кампания на демократите.

В контекста на продължаващите военни действия и трудностите на фронта украинското обществено мнение постепенно се променя. Въпреки че Киев няма намерение да отстъпи територията си, все по-голям брой украинци са готови да направят временни компромиси, ако се осигури членство в НАТО или гаранции за сигурност от съюзниците.

Русия си върна настъпателната инициатива на фронтовата линия, а Украйна бърза да попълни намаляващите си редици с мобилизационна кампания. Изненадващото трансгранично нахлуване на Украйна в Курската област през лятото бе повишаване на морала за нея у дома и послание към нейните съюзници, че все още е способна да побеждава на бойното поле.

Тази офанзива обаче до голяма степен е в застой, докато Украйна продължава да губи позиции в източните си региони, включително град Угледар, който бе превзет по-рано тази седмица.