В един мъчително бавен процес, който започна да определя скоростта на украинската контранастъплението, малки групи сапьори на предните линии пълзят през минни полета, понякога буквално по корем, за да взривят отбраната на Русия и да прочистят пътя за войски да напредват, пише The Washington Post.

Дългото очакване на контранастъплението, което започна преди около месец в множество сегменти от бойното поле в източната и южната част на страната, даде време на руснаците да се подготвят, са заявили войници. Райони с дълбочина между 5 и 16 км (3 и 10 мили) пред главните крепости на руснаците са плътно минирани с противотанкови и противопехотни мини. Тези защити са успешни в спирането на украинското настъпление, са заявили те.

В резултат на това силите на Киев са променили стратегията си, са подчертали украински военни. Вместо да се опитват да пробият с бойните машини на пехотата и бойните танкове, които западните съюзници предоставиха в помощ на Украйна в това контранастъпление, частите се придвижват напред, бавно, пеша.

"Вече не можете да направите нищо само с танк с някаква броня, защото минното поле е твърде дълбоко и рано или късно то ще спре и след това ще бъде унищожено от концентриран огън“,  е заявил главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валери Залужни наскоро в интервю за The Washington Post.

За да победи Русия, върховният командир на Украйна настоява да се бие при неговите условия.

Борбите на Украйна с минни полета разкриха уязвимостта на транспортните средства и танковете – особено на новопристигналите американски бойни превозни средства Bradley и германските танкове Leopard, които официални лица приветстваха като ключови за Украйна да завземе обратно окупираната територия от руснаците. Превозните средства са спечелили похвали от войници, дори след като са се ударили в мини, повечето хора вътре оцеляват само с леки наранявания, но те не успяват да пробият защитата на Русия сами. Залужни е допълнил, че модерни изтребители, като произведените в САЩ F-16 и други системи са необходими за по-добра поддръжка на наземни операции.

"Имаме нужда от специално оборудване, имаме нужда от специално дистанционно оборудване за разминиране“, е заявил Залужни, добавяйки, че Украйна използва осигурени от САЩ системи M58 Mine Clearing Line Charge (MICLIC), но "те също се унищожават, да. Няма нищо лошо в това. Нужни са много от тях.“

В обръщение късно вечерта на 15 юли президентът на Украйна Володимир Зеленски призна трудността за напредък. "Всички трябва да разберем много ясно, възможно най-ясно, че руските сили в нашите южни и източни земи инвестират всичко възможно, за да спрат нашите воини. И всеки хиляда метра напред, всеки успех на всяка от нашите бойни бригади заслужава благодарност"..

Високопоставен украински служител, който, подобно на други, говори при условие за анонимност, за да обсъди чувствителни военни въпроси, е заявил, че Киев е получил по-малко от 15 процента от количеството разминиране и инженерни материали, включително MICLIC, които е поискал от западните партньори преди контранастъплението. Част от това оборудване пристигна миналата седмица, е допълнил служителят.

Министърът на отбраната Олексий Резников и Залужни са заявили пред The ​​Post, че са информирали своите западни колеги, че спешно се нуждаят от повече системи за обезвреждане на мини, като например торпедни експлозивни заряди в Бангалор. Украйна задържа някои от бригадите и западните оръжия, подготвени за контранастъпление, докато се опитва да проникне през минните полета.

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили "ми отваря карти и заяви: "Вижте, тук няма нищо, тук няма нищо, тук вече няма нищо“, е подчертал Залужни. "Минните полета са един от проблемите, който със сигурност влияе върху темпото на настъплението. Това е проблем, който виждаме. Можеше ли да се разреши по-бързо? Можеше да бъде. Как може да се реши? Поне генерал Мили знае. Другият въпрос е дали той може да помогне с това? Не знам."

Американски служители са заявили, че са предоставили на Украйна почти всеки вид оборудване, което е поискала преди контранастъплението. Длъжностни лица са предупредили, че не винаги е възможно да се осигурят количествата, които Украйна иска, но са допълнили, че специално със системите MICLIC Вашингтон работи да предостави скоро повече не само от системата, но и от зарядите, които използва, за да взриви дълъг ред от мини.

Длъжностните лица са добавили, че решението на САЩ да предоставят на Украйна спорни касетъчни боеприпаси ще даде на Киев огнево превъзходство за първи път в този конфликт, позволявайки на украинците подходящото време и пространство да използват инженерното оборудване, което вече имат.

Пентагонът може да активира до 3000 резервисти за възпиране на Русия

Украински военен персонал на място също описа колебание да използва по-голямото, по-модерно оборудване за разминиране. Тъй като, според украинците, системите за разминиране са толкова малко, те се превърнаха в по-лесна мишена за руските сили, които приоритизираха ударите им. Дълбочината и плътността на минните полета са особено предизвикателство по южната фронтова линия на Запорожие, където руснаците очакват украинците да нападнат и да се опитат да прекъснат сухопътен коридор през окупирания регион, който свързва руската граница с Крим, украинския полуостров, който Москва незаконно анексиран през 2014 г.

Теренът на района е до голяма степен разпръснат, открити полета с малко места за украинците да маскират по-голямото си оборудване и превозни средства. И руснаците избрат високите мяста за своите позиции, са коментирали войници.

Командир — The Post го идентифицира по позивната му, "Оскар", в съответствие с украинския военен протокол, от инженерна и сапьорна част в 47-ма механизирана бригада на Украйна е заявил, че неговата група е получила доставен от Германия танк за разминиране Wisent, който е използвала напред от началото на контранастъплението в района на Запорожие. Танкът и подобни съветски модели успешно разчистиха някои пътеки за частите на бригадата, за да направят първия си натиск.

"Но сега тяхното използване вече е неефективно, защото врагът очаква появата на такова оборудване, което е масивно, което е шумно, което е лесно забележимо и съответно лесно за поразяване“, е заявил "Оскар".

Друг офицер от 47-а бригада е допълнил, че в първия ден на контранастъплението, някои от частите на бригадата, возещи се в бойни превозни средства Bradley и бойни танкове Leopard, по погрешка са поели по грешен маршрут, в минно поле, вместо това, което е подготвено от сапьорите в аванс.

Превозните средства за разчистване на препятствия са в предната част на колоните, но групата е принудена да спре, когато превозните средства отзад неочаквано се натъкват на мини и попадат в капан. Създаден е хаос от струпване на превозни средства на едно място. След това руснаците са започнали да атакуват украинците от хеликоптери и с противотанкови ракети, повреждайки сериозно или унищожавайки няколко от транспортните средства и танковете. Някои части, които са оставили техниката си, все пак са успели да превземат позиции на руски окопи, според украинския офицер.

"Когато врагът види дори танк Leopard пред себе си и специално инженерно оборудване, той първо ще унищожи специалното оборудване“, е посочил той. "Защото без него всички останали няма да минат. И само за няколко дни от контранастъплението няколко такива превозни средства са унищожени заедно с техните екипажи.

Тъй като руснаците разполагат с дронове в небето, които търсят системи за разминиране, които да насочват с артилерия и ракети, украинците засега се опитват да спасят малкото, което имат, като вършат работата ръчно. Сапьорните единици - понякога група от само четирима души, често ще чакат здрача, за да разчистят пътеките, тъй като са твърде видими на дневна светлина и могат да се видят през устройствата за нощно виждане и на тъмно.

Търсенето с металотърсач е нереалистично, са заявили сапьори, тъй като са твърде видими. Затова те пълзят, разчитайки на зрението си, за да забележат мини.

"Това много ни забавя, защото работата на сапьор изисква време и спокойствие“, е заявил подполковник Микола Мороз, командир на инженерно-сапьорния батальон на 128-а планинско-щурмова бригада. "Не е възможно да вършим работата си при тези обстоятелства.“

Руснаците също са в състояние да изхвърлят повече мини от дронове, като "презасяват" зони, които украинците са изчистили. Освен това, тъй като се движат пеша, вместо с новите си западни превозни средства, войниците заявяват, че попълването на запасите от боеприпаси и евакуирането на ранени е по-трудно.

"Ние се подготвяхме, но руснаците също се подготвяха“, е подчертал Резников, министър на отбраната на Украйна. "Те разбират, че инженерното оборудване в момента решава ключов проблем и променя играта, така че искат първо да унищожат всичко това. Изпратих друго писмо до всички наши партньори, за да се съсредоточим върху това сега".