Кандидатът за вицепрезидент на САЩ от Републиканската партия Джей Ди Ванс съобщи през октомври 2023 година, че началникът на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов и командирът на ВВС Николай Олещук са му звъняли по телефона. Оказва се, че той отказал да им вдигне, пише американският вестник The Washington Post.

Изданието съобщава, че блогърът и теоретик на конспирацията Чарлз Джонсън е предоставил на редакторите лична кореспонденция с Ванс. Пред него той грубо описал неприязънта си към украинското правителство и отказал да разгледа молбата му за помощ от САЩ.

През октомври 2023 година, около три седмици след като републиканците в Камарата на представителите на САЩ блокираха пакет с военна помощ за Украйна, Ванс написа, че е получил обаждания от висши служители от Украйна.

"Пич, дори няма да отговарям на обаждания от Украйна. Двама много сериозни момчета дойдоха при мен. Шефът на тяхното разузнаване. Шефът на ВВС. Оплакват се за F-16“, е споделил Ванс.