Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис би била фаворит на президентските избори в САЩ, ако те се провеждаха днес. Това показва проучване на Washington Post.

Американското издание отбелязва, че след оттеглянето на настоящия президент на САЩ, демократа Джо Байдън, от предизборната надпревара, нивото на подкрепа за Харис в цялата страна се е увеличило средно с 2 процентни пункта. В същото време тя води в два от седемте колебаещи се щата (Уисконсин и Пенсилвания), като след решението на Байдън е спечелила там средно 2,1 процентни пункта. Освен това Харис значително е намалила разликата между нея и републиканеца Доналд Тръмп в Мичиган, като изостава от бившия президент с по-малко от 1 процентен пункт, и вероятно ще го изравни по подкрепа в този щат през следващите дни.

WP подчертава, че при сегашното положение на нещата Тръмп се нуждае от мнозинство от гласовете на избирателите в две групи колебаещи се щати - Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания, както и Аризона, Джорджия, Невада и Северна Каролина, за да спечели. Победа само в една от тези две групи щати би била достатъчна, за да може Харис да надделее над своя съперник на изборите, пише изданието.

Изданието отбелязва, че към днешна дата Тръмп вероятно щеше да има подкрепата на мнозинството от избирателната колегия, ако гласовете в колебаещите се щати бяха разпределени според социологическите проучвания.