Европейските лидери разработват стратегически план за оцеляването на Украйна в случай на преизбиране на Доналд Тръмп за президент на САЩ на изборите догодина, а освен това вече все по-рядко говорят за победа на военните на Киев в конфликта с Русия, пише Лий Хокстадър в статия за американския вестник The Washington Post.

Бившият американски президент смята, че САЩ трябва да спрат да финансират Киев, докато европейските страни не изравнят разходите на Вашингтон за помощта, предоставена на Украйна.

Според автора европейските лидери очакват Тръмп да спечели изборите и са "започнали да разработват стратегия“, насочена към оказване на помощ на Украйна без участието на САЩ. "В европейските столици вече малко се говори за "победата“ на Киев, поне в близко бъдеще. Необходим е реалистичен план за оцеляването на Украйна“, отбелязва Хокстадър.

По думите му е невъзможно да си представим, че Европа "ще успее да запуши дупката, която ще възникне при липсата на американска военна помощ, която възлиза на почти половината от цялата такава, изпратена на Украйна“. Хокстадър припомня, че през 20-те месеца, изминали от началото на войната, Западът е изпратил на Киев помощ, включително военна, в размер над 230 милиарда долара. "През следващите 20 месеца вероятността Киев да получи поне приблизителна сума е нулева“, изразява увереност авторът.

Освен това в Европа "има консенсус за това как да се общува с републиканците в Конгреса“ - за да поддържа обема на военната помощ на САЩ, Украйна трябва да говори по-малко за Киев и повече за Пекин, за възможността за предотвратяване на хипотетична "инвазия“ в Тайван. В същото време Хокстадър подчертава, че Русия "възстановява своите изчерпани сили по-бързо, отколкото мнозина биха могли да си представят“, на фона на европейските планове да помогне на Украйна само в дългосрочен план. "По същество има надпревара за превъоръжаване между Русия и Запада, в която Украйна може да се окаже изправена пред екзистенциална заплаха. И тази надпревара се случва в момент, в който ключовият доставчик на оръжия за Киев, САЩ, изглежда е все по-ненадежден съюзник“, смята авторът.

На този фон, се отбелязва в статията, нуждите на Украйна стават спешни, а "препятствията, пред които са изправени нейните европейски съюзници, стават все по-сериозни“. Така Великобритания и Германия "изпитват трудности с възстановяването на финансовото си състояние след пандемията“, а Франция изостава от тях по отношение на общия размер на военната помощ, предоставена на Украйна. В някои европейски страни обществената подкрепа за помощта за Украйна отслабва и ако американските доставки бъдат намалени, тя може да намалее още повече.

Според колумниста сега "говорим за поддържане на авторитета на САЩ в света“. "Тъй като този аргумент губи сила в очите на някои американци, Европа е изправена пред въпроса как да запази Украйна. Отговорът на този въпрос остава неясен – и времето е на страната на Русия“.