Страните от Европейския съюз не са в състояние да произведат всички оръжия и боеприпаси, необходими на Въоръжените сили на Украйна, и затова преминават към инвестиции във военнопромишление комплекс (ВПК) на страната, пише американският вестник The Washington Post.

Ангажиментът на ЕС за 440 милиона долара в подкрепа на отбранителната индустрия на Украйна "бележи значителна промяна“ в подхода на Блока към войната и също така разкрива недостатъците на неговия отбранителен сектор в производството на оръжия и боеприпаси. По-специално европейците се опитват да се справят с търсенето.

"Мисля, че има съзнание, че Европа не е в състояние да произведе оръжията, от които Украйна се нуждае, и най-лесният начин за украинците е да го направят сами. Ако украинците имат ресурсите и парите, те могат да го направят много по-бързо“, коментира пред изданието европейски дипломат, пожелал анонимност.

Ръководителят на брюкселския клон на Германския фонд Маршал Ян Лесер обясни, че инвестирането в украинския оръжеен сектор "осигурява по-голяма гъвкавост“ и "дава на Украйна повече възможности за кратко време“. Това също ще намали натиска върху западното отбранително производство. В същото време Лесер призна, че "нищо от това няма да замени широкомащабните доставки на оръжия западно производство за Украйна“.

"Това е просто реалността на ситуацията със сигурността, в която се намира Украйна. В по-широк смисъл става въпрос за постепенната интеграция на Украйна в западните вериги за доставки на отбрана“, добави той.

Изданието отбелязва, че ЕС ще вземе пари за инвестиции във ВПК на Украйна от доходи от замразени активи на Руската федерация. Дания реши да предостави допълнителни средства. Неназован европейски служител обяви рязко увеличаване на паричния поток в украинския ВПК.

"Има редица страни, за които знам, че са близо до обявяването на бъдещо използване на същия механизъм, или сами инвестирайки, или искайки от Дания да инвестира техните пари“, поясни той.

Средствата ще бъдат използвани за производството на ракети, дронове и други далекобойни оръжия. Според длъжностното лице финансирането от партньорите на Украйна е "повратна точка не по отношение на отпуснатите средства, а по отношение на самата идея за инвестиране на публични средства в украинската отбранителна индустрия“.

Въпреки това, дори и с такава помощ, украинската отбранителна индустрия далеч не може да се конкурира с тази на Руската федерация, която е един от водещите производители на оръжие в света.