Украинските шпионски служби са развили в продължение на десетилетие умения и дълбоки връзки с ЦРУ, от момента, в който Русия за пръв път завзе украинска територия през 2014 г. Украинските служби по-късно извършват десетки атаки срещу Русия. Това пише Washington Post в статия озаглавена "Украински шпиони, дълбоко свързани с ЦРУ, водят сенчеста война срещу Русия".

"Фокус“ представя превод на част от материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

Претъпканият автомобил, в който пътуват майка и 12-годишната ѝ дъщеря, едва ли заслужава вниманието на руските служители по сигурността, докато се приближава към граничен контролно-пропускателен пункт. Но най-малко забележимият багаж - сандък за котка, е бил част от сложен, смъртоносен заговор. Според служители по сигурността, запознати с операцията, украински агенти са инсталирали скрито отделение в кошарата за домашни любимци и са го използвали, за да скрият компоненти на бомба.

Четири седмици по-късно устройството е взривено край Москва в джип, управляван от дъщерята на руски националист, който призовал страната си да "убива, убива, убива" украинците.

Операцията е била организирана от Службата за вътрешна сигурност на Украйна (Служба за безопасност на Украйна) или СБУ, според официални лица, които са предоставили подробности, включително използването на сандък за домашни любимци, които не са били разкривани досега. Нападението от август 2022 г. е част от бушуващата война в сянка, в която украинските шпионски служби също така два пъти бомбардираха моста, свързващ Русия с окупирания Крим, пилотираха дронове над Кремъл и направиха дупки в корпусите на руски военни кораби в Черно море.

Тези операции са окачествени като крайни мерки, които Украйна е принудена да предприеме в отговор на руската инвазия миналата година. В действителност те представляват способности, които украинските шпионски служби са развили в продължение на почти десетилетие, от момента, в който Русия за пръв път завзе украинска територия през 2014 г., период, през който службите също така са установили дълбоки връзки с ЦРУ.

В мисиите са участвали елитни екипи от украински оперативни работници, съставени от дирекции, които са били сформирани, обучени и оборудвани в тясно партньорство с ЦРУ, според настоящи и бивши украински и американски служители. От 2015 г. насам ЦРУ е похарчило десетки милиони долари, за да превърне украинските служби, формирани по съветски образец, в мощни съюзници срещу Москва, твърдят служители. Агенцията е предоставила на Украйна съвременни системи за наблюдение, обучила е новобранци в обекти в Украйна, както и в Съединените щати, изградила е нови щабове за отделите в украинската агенция за военно разузнаване и е обменяла разузнавателна информация в мащаби, които биха били немислими преди Русия незаконно да анексира Крим и да разпали сепаратистка война в Източна Украйна. "ЦРУ поддържа значително присъствие в Киев", твърдят официални лица.

Степента на ангажираност на ЦРУ със службите за сигурност на Украйна не е била разкривана досега. Представители на американското разузнаване подчертават, че агенцията не е участвала в целенасочени операции за убийства, извършвани от украинските служби, и че работата ѝ е съсредоточена върху укрепване на способностите на тези служби да събират разузнавателна информация за опасен противник. Високопоставен служител на разузнаването е заявил, че "всички потенциални оперативни опасения са били ясно предадени на украинските служби".

Много от тайните операции на Украйна са имали ясни военни цели и са допринесли за отбраната на страната. Взривяването на кола бомба, при което загина Дария Дугина, обаче подчерта, че Украйна е възприела това, което официалните лица в Киев наричат "ликвидиране", като военно оръжие. През последните 20 месеца СБУ и нейният военен аналог - Главно разузнавателно управление (ГРУ), извършиха десетки убийства на руски официални лица в окупираните територии, предполагаеми украински сътрудници, военни офицери зад фронтовата линия и видни поддръжници на войната дълбоко в Русия. Според украински и западни официални лица сред убитите са бивш командир на руска подводница, в парк в южния руски град Краснодар, и военен блогър в кафене в Санкт Петербург.

Афинитетът на Украйна към смъртоносни операции усложнява сътрудничеството ѝ с ЦРУ, като поражда опасения за съучастие на агенцията и създава безпокойство сред някои служители в Киев и Вашингтон.

Дори тези, които смятат, че подобни смъртоносни мисии са оправдани по време на война, поставят под съмнение полезността на някои удари и решения, които са довели до поразяването на цивилни граждани, включително Дугина или нейния баща Александър Дугин, за когото официални лица признават, че е бил целта - вместо руснаци, по-пряко свързани с войната.

"Имаме твърде много врагове, които е по-важно да неутрализираме", е заявил високопоставен служител от службата за сигурност на Украйна. "Хора, които изстрелват ракети. Хората, които извършиха зверства в Буча." Убийството на дъщерята на поддръжник на войната е "много цинично", е заявил служителят.

Други цитират по-широки опасения относно тактиката на Украйна за борба с главорезите, която може да изглежда оправдана сега, особено срещу страна, обвинена в широко разпространени военни зверства, но по-късно може да се окаже трудна за овладяване.

"Наблюдаваме раждането на разузнавателни служби, които приличат на Мосад през 70-те години на миналия век", е коментирал бивш високопоставен служител на ЦРУ, визирайки израелската шпионска служба, която отдавна е обвинявана в извършването на убийства в други държави. Умението на Украйна да провежда такива операции "крие рискове за Русия", е допълнил служителят, "но крие и по-широки рискове".

"Ако разузнавателните операции на Украйна станат още по-смели - например насочени срещу руснаци в трети страни, можете да си представите как това може да предизвика разрив с партньорите и да влезе в сериозно противоречие с по-широките стратегически цели на Украйна", е коментирал служителят. Сред тези цели е членството в НАТО и Европейския съюз.

Статията се основава на интервюта с повече от две дузини настоящи и бивши украински, американски и западни служители на разузнаването и сигурността, които са говорили при условие за анонимност, позовавайки се на съображения за сигурност, както и на чувствителността на темата. Натискът върху Киев да постига победи срещу Русия и да намира начини да възпира по-нататъшна агресия създава стимули за преувеличаване на данните и възможностите на украинските служби. The Post е проверил ключови детайли с множество източници, включително западни служители с достъп до независими източници на разузнавателна информация.

ЦРУ е отказало да коментира.

Партньорство между ЦРУ и Украйна

Служителите на СБУ и ГРУ описват разширяването на оперативните си роли като резултат от извънредни обстоятелства. "Всички цели, поразени от СБУ, са напълно законни", заяви директорът на агенцията Василий Малюк в изявление, предоставено на The Post. В изявлението не се говори конкретно за целенасочени убийства, но Малюк, който миналия месец се срещна с висши служители на ЦРУ и други американски служби във Вашингтон, заяви, че Украйна "прави всичко, за да гарантира, че справедливото наказание ще "застигне" всички предатели, военнопрестъпници и колаборационисти".

Настоящи и бивши американски и украински служители заявиха, че и двете страни са се стремили да поддържат внимателна дистанция между ЦРУ и смъртоносните операции, извършвани от партньорите му в Киев. Служители на ЦРУ са изразили възражения след някои операции, заявиха служители, но агенцията не е оттеглила подкрепата си.

"Никога не сме въвличали международните си партньори в тайни операции, особено зад фронтовата линия", заяви бивш високопоставен украински служител по сигурността. Оперативните работници на СБУ и ГРУ не са били придружавани от колеги от ЦРУ. Украйна е избягвала да използва оръжия или оборудване, които могат да бъдат проследени до американски източници, и дори тайните потоци на финансиране са отделени.

"Имахме много ограничения за оперативна работа с украинците", заяви бивш служител на американското разузнаване. Акцентът беше поставен "по-скоро върху сигурните комуникации и техниките" и търсенето на нови източници на разузнавателна информация в Русия, "а не върху това как да взривим един кмет". Никога не съм имал чувството, че сме участвали в разработването на техните операции".

Въпреки това служителите признават, че понякога границите са били размити. Служителите на ЦРУ в Киев са били запознати с някои от по-амбициозните планове на Украйна за удари. В някои случаи, включително бомбардировката на Керченския мост (Кримския мост), служителите на САЩ са изразили загриженост.

Шпионите на Украйна разработиха свои собствени правила за това кои операции да се обсъждат и кои да се държат в тайна. "Имаше някои неща, за които може би не бихме говорили" с колегите си от ЦРУ, заявява втори служител от службите за сигурност на Украйна, участвал в такива мисии. Според него преминаването на тези граници би довело до кратък отговор от страна на американците: "Ние не искаме да участваме в това."