Москва и Киев си размениха обвинения за взривяването на бента на язовира Нова Каховка в контролираната от силите на Москва територия в Южна Украйна, след като късно в понеделник се появиха кадри от дрон, които показват разрушенията по съоръжението, предава телевизионният канал CNN.

Украинското оперативно командване "Юг“ потвърди разрушаването на язовира чрез пост на официалната си страница в социалната мрежа Facebook, в който се казва, че се оценява мащабът на разрушението и вероятните зони на наводнение.

Въпреки това в интервю за РИА Новости назначеният от Русия кмет на Нова Каховка Владимир Леонтиев отрече информацията за срутването на язовира, наричайки я "глупост“.

По-късно Леонтиев потвърди, че нощните атаки на ВСУ срещу Каховската водноелектрическа централа са довели до разрушаване на бента и водата е започнала неконтролируемо да се изхвърля надолу по течението.

"Около 02:00 часа бяха извършени редица многобройни удари по Каховската водноелектрическа централа, които унищожиха това, което обикновените хора наричат ​​клапани. В резултат на това водата от язовира започна да се изхвърля неконтролируемо надолу по течението“, цитира ТАСС думите му.

Леонтиев отбеляза, че все още няма нужда от евакуация на жителите на Нова Каховка. "Готвим се за най-лошите последствия, но се надяваме, че те няма да се случат“, допълни той, като увери, че цялото ръководство на общината е на работа.

"Всички служби в града работят, всички служители на администрацията са на място. Има ток, газ, интернет, комуникации", подчерта кметът.

На свой ред украинците обвиниха Русия за катастрофата.

"Руските окупационни войски взривиха Каховската водноелектрическа централа. В момента се уточняват мащабите на разрушенията, скоростта и обема на водата, вероятните райони на наводнения. Всички служби работят. Обстановката се наблюдава“, цитира РБК-Украйна думите на говорителя на Оперативно командване "Юг" Владислав Назаров.

Заместник-ръководителят на Херсонския областен съвет Юрий Соболевски призова жителите на Херсонска област да следят внимателно съобщенията на властите и неговите инструкции.

Подразделенията на Националната полиция и Държавната служба за извънредни ситуации на Херсонска област разпоредиха евакуация на цивилното население от потенциални зони на наводнение на десния бряг на река Днепър, а именно: селата Николаевка, Олговка, Лево, Тягинка, Понятовка, Ивановка, Токаревка, Понятовка, Приднепров и части на град Херсон.

"След 5 часа водата ще достигне критично ниво. Започна евакуацията на жителите на опасни зони, всички служби работят. Моля, съберете документи и неща от първа необходимост и изчакайте евакуационните автобуси. Отделно се обръщам към жителите на левия бряг (на река Днепър). Моля ви да направите всичко възможно, за да се защитите и да спасите живота си. Незабавно напуснете опасните територии", призова в изявление началникът на Херсонската областна военна администрация Александър Прокудин.

Притокът от вода, който се вижда да изтича от язовира във видеото, има потенциал да причини големи разрушения около град Херсон и други населени райони по поречието на река Днепър, предупреждават експерти. Наводнението може да доведе до смъртта на хиляди хора.

Засега не може да се каже кой е отговорен за нанесените щети на язовира, макар двете страни в конфликта да си разменят взаимни обвинения.