Президентът на Косово Вьоса Османи оцени формирането на държавата Косово като "най-важният и най-успешният проект на американската и европейската външна политика", предаде кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Прищина, цитиран от скопското електронно издание Press 24.

В годишното си обръщение към парламента на най-младата балканска република Османи каза, че Косово "заслужава пълната подкрепа" на своите съюзници, защото е "доказало, че е силна и стабилна демокрация".

"Щастливи сме да кажем, че Косово е най-важният и успешен проект на американската и европейската външна политика, както и на всички, които застанаха зад нас. Косово е страна, която заслужава пълната подкрепа на нашите съюзници, тъй като доказа, че е силна и стабилна демокрация, и за мен беше чест да представя нашата страна като пример и модел за успешна демокрация на срещата на върха за демокрация, организирана от президента на САЩ Джо Байдън,“ каза Османи.

Тя също така подчерта, че страната й остава твърда в евроатлантическата си ориентация.

Коментирайки отношенията със Сърбия, Османи каза, че вижда диалога като "важен инструмент за стабилността и развитието на региона".

Косово, каза тя, ще продължи да играе конструктивна роля в процеса на преговори, но същите отношения, според нея, не могат да се видят от сръбска страна.

"За съжаление не виждаме тази готовност в Сърбия, чиито цели остават същите, колкото и да може да се промени стратегията. Сърбия има териториални претенции към Косово и не крие това със своята реторика или действия. Що се отнася до диалога, той не може да успее, ако не се поучим от грешките на миналото. Предмет на диалога не е и няма да допуснем да стават статутът, територията, вътрешната функционалност и конституционният ред на страната ни,“ каза Османи.

Според косовския президент, "служейки като трамплин за руските интереси в региона, Сърбия има за цел да дестабилизира страните в региона, включително Косово".

Сърбия, каза тя, използва идеите и логиката на миналия век и тези идеи водят до нови конфликти.

"Тези идеи от миналия век, които целят сегрегация вместо интеграция, етнически разделения вместо мултиетничност, не са полезни на Косово, нито на региона. Такива идеи създават нови конфликти и дисфункция. "При всичко, което се случва в Босна, е неразбираемо как все още има гласове, налагащи идеята за предизвикване на същата криза в Косово като в Босна“, каза Османи.

Превод и редакция: Юлиян Марков