Вследствие на обширните горски пожари, които опустошиха страната тази седмица, експертите оплакват, че това, което беше унищожено само за шест дни, ще отнеме десетилетия, за да израсне отново без необходимите условия и разпоредби, пише Kathimerini.

Пример за това е гората Дадия в североизточна Гърция, степента на чието унищожение все още не е напълно оценена, тъй като пожарът все още гореше в петък, седмица след първото избухване миналата събота.

Според оценките около 73 840 хектара са били изгорени в по-широкия регион Еврос, от които 13 300 хектара принадлежат към националния парк Дадия-Лефкими-Суфли.

Голяма част от опожарените площи на гората се намират в ядрото на екосистемата в зона А, която общо се простира на 7300 хектара.

След тазгодишния пожар остава само северната част на Зона А според наличните до момента данни.

"Никой не може да каже със сигурност как ще изглежда следващият ден. Твърде рано е и разрушенията са с огромни размери, бих казала невъобразимi“, казва Джорджия Алексопулу от Гръцкото орнитологично дружество.

"Може да има някои джобове, които са били спасени, но степента на унищожението е огромна“, добавя Дора Скарцис, управител на Дружеството за опазване на биоразнообразието на Тракия, което беше основано през 2020 г., за да продължи работата, която WWF Greece извършва в региона от 30 години.

"Гората се възстановява, но отнема време. Трябва да има определени условия. В частта от гората на запад от село Лефкими около 6000 хектара бяха унищожени при големия пожар от 2011 г. Отне 12 години, за да се възстанови напълно“, заяви тя. "И сега отново изгоря.“

​​​​​​Скарцис прогнозира, че зимата и следващите години ще бъдат трудни за региона. "Ще са необходими хора и пари. Само за подмяна на стълбовете на PPC (обществената енергийна корпорация) ще са необходими големи средства и много време. Ще има и ерозия в изгорената почва“, казва тя.