На срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 11-12 юли във Вилнюс, Германия ще се застъпи за отлагане на присъединяването на Украйна в Алианса поради опасения, че незабавното членство може да доведе до война с Русия, съобщава британският вестник The Daily Telegraph, позовавайки се на източник от организацията.

"Берлин се гледа с добро око на перспективата да се предложи незабавно членство. Германия иска да има процес и време за разработване на гаранции за [сигурност] и по този начин ефективно да блокира членството“ на Киев, разкрива източникът. По думите му Германия не желае руските власти "потенциално да тестват член 5" от Северноатлантическия договор, отнасящ се до колективната отбрана на страните-членки на НАТО.

Според The ​​Daily Telegraph САЩ, Обединеното кралство и няколко страни от ЕС разработват двустранни гаранции за сигурност, които се надяват да помогнат за защитата на Киев без членство в НАТО. В същото време няколко източноевропейски лидери, включително естонският премиер Кая Калас, смятат, че на Украйна трябва да бъде представена пътна карта за членство в Алианса на срещата във Вилнюс.

По-рано генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг обяви участието на украинския президент Володимир Зеленски в първото заседание на Съвета Украйна-НАТО, което ще се проведе в кулоарите на срещата на върха на Алианса. Освен това той обяви, че на срещата на върха във Вилнюс трябва да договори план от три точки, който ще доближи Украйна до членство в Алианса. Според Столтенберг, първо, страните ще се договорят за програма за помощ на Украйна за няколко години, за да се гарантира пълна военна съвместимост между ВСУ и НАТО. Второ, страните от Алианса ще повишат нивото на политически връзки с Киев чрез създаването на Съвета Украйна-НАТО. Трето, в съответствие с очакванията на Столтенберг, страните от НАТО ще потвърдят, че Украйна ще стане член на блока. Норвежецът обаче не обеща, че на срещата във Вилнюс Украйна ще бъде поканена да се присъедини към НАТО след края на военните действия в страната.