Безредици избухнаха в няколко града на Венецуела в понеделник местно време (вторник българско), след като Николас Мадуро беше официално обявен за победител в президентската надпревара от окръжната избирателна комисия, съобщава CNN.

В столицата Каракас силите за сигурност използваха сълзотворен газ, за ​​да разпръснат голяма тълпа от протестиращи.

Хората излязоха на главния път на столицата, удряйки тенджери и тигани заради победата на Мадуро.

Венецуелската правозащитна организация PROVEA съобщи, че въоръжени групировки на Мадуро са стреляли по мирни протестиращи.

Съобщава се за протести и в други градове, включително Маракай, където опозиционната активистка Естефания Натера каза, че хората са излезли по улиците, "да крещят и да изискват истината, защото знаем истинските резултати". В крайбрежния щат Фалкон демонстранти събориха статуя на Мадуро, както се вижда във видео в социалните медии.

Следващите 24 часа ще бъдат решаващи, за да видим как Мадуро ще отговори на обвиненията срещу него. Анализатори казват, че страната може да стане арена на нова вълна от безредици, ако протестите срещу режима станат широко разпространени. Уличните демонстрации през предишните години бяха потушени от военните, които отдавна подкрепят Мадуро и неговия предшественик, покойния Уго Чавес.

Мадуро се усмихна, когато влезе в Националния избирателен съвет преди церемонията, на която беше обявен за победител. Националният избирателен съвет, който се състои от съюзници на Мадуро, все още не е публикувал окончателните резултати от гласуването от изборите в неделя.

Гласуването беше изпълнено с обвинения в нередности. По-специално, на опозиционни свидетели беше отказан достъп до централата на Националния избирателен съвет по време на преброяването на гласовете и се твърди, че избирателната комисия е попречила на обработката на повече гласове. Властите също бяха обвинени в измама с гласоподаватели в миналото, което те отрекоха.

Правителството на Мадуро контролира почти всички държавни институции, включително Националната избирателна комисия (CNE), която беше обвинена през 2017 г. от софтуерна компания, предоставяща технология за гласуване, в манипулиране на данните за избирателната активност. CNE преди това отрече това твърдение.

Въпреки обвиненията на опозицията в изборни нередности, избирателната комисия на Венецуела обяви преизбирането на Николас Мадуро за президент с 51,20% от гласовете.

Мадуро ще служи за трети пореден шестгодишен мандат, продължавайки управлението на чавизма, започнало през 1999 г. при бившия президент Уго Чавес.