Британският антимюсюлмански активист Стивън Яксли-Ленън, известен с псевдонима "Томи Робинсън“, е осъден на 18 месеца затвор, съобщава Reuters.

Той призна, че е проявил неуважение към съда, нарушавайки разпореждане, издадено след заведено дело за клевета.

Ленън е съден за клевета във Върховния съд на Лондон от сирийския бежанец Джамал Хиджази, като през 2021 година бе разпоредено той да плати 100 000 лири обезщетение.

Освен това срещу него е издадено съдебно разпореждане, което не му позволява да повтаря клеветата. Яксли-Ленън признава, че е нарушавал многократно това в периода от февруари 2023 година до юли тази година.

Постановявайки присъдата на Яксли-Ленън, съдия Джереми Джонсън заяви: "Нарушенията не са били случайни, небрежни или просто непредпазливи. Всяко нарушение на разпореждането е било обмислено и планирано, както и умишлено“.

Някои медии и политици обвиниха Ленън в разпалване на напрежението, довело до няколкодневни безредици в цяла Великобритания в края на юли след убийството на три млади момичета в Саутпорт.

Адвокатът на Яксли-Ленън Саша Уас заяви за клеветническите му изказвания: "Той  приема вината си, защото страстно вярва в свободата на словото, свободната преса и огромното желание, което има, да разкрие истината“.

Превод и редакция: Радослав ВЕЛКОВ