Във Великобритания започна гласуването на парламентарните избори, съобщава телевизионният канал Sky News.

Избирателните секции бяха отворени в 07:00 часа местно време (09:00 часа българско време) и ще останат отворени до 22:00 часа (00:00 часа българско време). Гражданите на Великобритания ще трябва да изберат 650 депутати - по един от всеки избирателен район - в Камарата на общините (долната камара на парламента). Победата ще бъде спечелена от партията, която получи мнозинството от парламентарните места, нейният лидер ще стане министър-председател и ще оглави британското правителство.

След затварянето на секциите ще бъдат публикувани първите екзитполове и ще започне преброяването на гласовете. Цялостната картина ще се появи през нощта, като предварителните резултати се очаква да бъдат обявени до петък сутринта.

Според проучванията на общественото мнение управляващата Консервативна партия значително отстъпва на Лейбъристката, която е в опозиция. Предвижда се торите да претърпят съкрушително поражение. Те могат да спечелят само 61 места в парламента (около 9,4%), което би било най-лошият им резултат от 1900 година насам. В същото време за лейбъристите се прогнозира една от най-големите победи в съвременната история.