През последните седмици Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) засилиха ударите по контролирания от Москва Кримски полуостров в опит да създадат проблеми в логистиката и снабдяването на руската армия, докато бушуват боевете в южната част на страната. Мнозина във Вашингтон обаче гледат на тази стратегия със скептицизъм, коментира американският телевизионен канал CNN.

За някои военни и служители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън украинските атаки срещу Крим са в най-добрия случай "разсейване“, а в най-лошия – "пилеене на ценни ресурси“.  За мнозина анализатори стратегията на Киев поставя ВСУ в ситуация да бъдат "разпънати“ между множество оси на атака.

Атаките срещу Крим "вадят руснаците от равновесие, но не допринасят с нищо решаващо“, заяви пред телевизията високопоставен служител на отбраната. "И вероятно би било по-добре за всички украинците просто да се съсредоточат върху контранастъплението“.

През последните седмици ВСУ използваха ракети с голям обсег, за да ударят два моста, свързващи Крим с контролираната от руската армия територия в Южна Украйна, а в събота поразиха единствения мост, свързващ полуострова с останалата част на Русия. След като приблизително една трета от Кримския полуостров вече е под обсега на предоставената от САЩ система HIMARS, ВСУ също са засилили ударите по руски складове за боеприпаси и друга логистична и снабдителна инфраструктура там, обяснява високопоставен представител на западното разузнаване.