Върховната Рада на Украйна като цяло подкрепи включването на Силите за безпилотни системи, които наскоро се оказаха в центъра на сериозен скандал, като отделен род войски във Въоръжените сили на Украйна, съобщава УНИАН, като се позовава на депутата във Върховната Рада Ярослав Железняк.

През август се появи информация за назначаването на Роман Гладки за началник-щаб на командването на силите за безпилотни системи.

Както съобщава проектът DeepState, който следи събитията на фронта и новините в украинската армия, това назначение се оказа скандално. Гладки е назначен на поста не от командващия СБС Вадим Сухаревски, а от главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски.

В съобщението се отбелязва, че това е първият в света такъв род войски, който трябва да стане пример за целия свят с бойния опит на своите войници, какъвто няма в нито една армия в света. В същото време за скандал бе обявено назначаването на Роман Гладки, за когото се твърди, че е заподозрян в държавна измяна, шпионаж и корупция. Говореше се, че съпругата на Гладки има руски паспорт, а дъщеря им е представяла Русия в спортни състезания.

На 2 септември главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски заяви на заседание на комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната рада, че Службата за сигурност на Украйна няма коментари относно назначаването на Роман Гладки. В същото време той отбеляза, че въпреки че е преминал необходимите проверки, не би възразил срещу допълнителни.