От началото на настъплението в северната част на Харковска област руските войски са загубили по-голямата част от 138-ма мотострелкова бригада във Волчанск и имат тежки поражения в два танкови полка - 83-ти и 157-ми. Както обясни за LIGA.net председателят на Харковската оперативно-тактическа група на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Виталий Саранцев, числеността на мотострелковите бригади в Руската федерация е до 5000 души, а танковите полкове имат 94 единици техника.

По думите на служителя руските бригади на този участък от фронта понякога губят по няколко десетки бойци на ден. Това се потвърждава от радиоприхващания и пленени войници. Поради тази ситуация руската войска е принудена да въведе нови резерви или да прехвърли части от други направления

"Тоест изглежда така: влиза бригада или полк, атакува няколко седмици, търпи огромни загуби, запушва дупките с резерви, постепенно се преформатира щурмовите групи, намалява техния брой или броя на хората, участващи в тях“, казва Саранцев.

Той добави, че на руснаците са необходими няколко часа, за да изтеглят резерви, но прехвърлянето на част от друго направление може да отнеме няколко дни.

Според него, руските подкрепления едва ли ще стигнат за попълване на състава на 100%, докато човешките загуби могат да достигнат 40% или повече. Освен това, "по учебник“, формированието се счита за небоеспособно при загуби от 30%. Саранцев отбеляза, че украинските въоръжени сили вече са се справили с почти всички части на Руската федерация, които сега воюват в района на Харков.

"Например, 155-та отделна гвардейска бригада на Тихоокеанския флот "се отличи“ с грабежи в района на Киев в началото на пълномащабната инвазия. 18-та мотострелкова дивизия на 11-и армейски корпус също воюва в района на Харков през 2022 г. "Почти всички те са участвали по един или друг начин във войната срещу Украйна“, заключи говорителят.