Френският крайнодесен кандидат за президент Марин льо Пен и други лидери на Националното обединение ще се изправят пред съда на 30 септември по обвинения в кражба на пари от Европейския парламент чрез фиктивно наемане на работа, пише The Guardian.

Партията Национално обединение и девет бивши членове на Европейския парламент ще бъдат съдени в Париж, заедно с Льо Пен и вицепрезидента на партията Луис Алио. На процеса присъстват още прессекретарят Жулиен Одул и четирима служители на Националното обединение.

Първите съобщения за възможни злоупотреби дойдоха през 2015 г. В системата за фиктивна заетост в Националното обединение са открити договори за сътрудници на народни представители, които са сключени между 2004 и 2016 г. Прокурорите казват, че сътрудниците всъщност са работили само за партията извън парламента.

"Много от тях не могат да опишат ежедневната си работа, а някои никога не са се срещали с предполагаемия си шеф, евродепутата, нито са стъпвали в сградата на парламента“, се казва в обвинителния акт.

Guardian допълва, че охранителят, секретарят, началникът на кабинета и графичният дизайнер на Льо Пен са били наети под фалшив претекст.

Заради тази злоупотреба с обществени средства нарушителите са изправени пред глоба от 1 милион евро, 10 години затвор и 10-годишна забрана да заемат публични длъжности. Изданието отбелязва, че това може да се окаже фатално за Марин Льо Пен, която се надява да стане президент на Франция през 2027 г.