Френската версия на легендарния меч Екскалибур на крал Артур изчезна от скалата, в която според легендата е бил забит преди 1300 години, пише The Independent.

Отбелязва се, че мечът Дюрандал от Рокамадур, в южната част на Франция, се счита за откраднат, въпреки факта, че е бил окован за камък на височина почти 10 метра над земята.

Известно е, че Дюрандал е бил мечът на легендарния рицар Роланд във френския епос, който се смятал за неразрушим.

"Ще тъжим за Дюрандал. Той е бил част от Рокамадур от векове и няма нито един гид, който да не го посочи по време на посещение. Рокамадур чувства, че част от него е открадната, но дори и да е легенда, съдбата на нашите села и този меч са преплетени“, казва кметът на Рокамадур Доминик Ленфант.

Изданието припомня, че Дюрандал е описан в поемата от XI век "Песента на Роланд“. Епосът разказва за магическата сила на меча и заявява, че има един от зъбите на Свети Петър, кръвта на Свети Василий и косата на Свети Денис. Там се казва, че преди смъртта си в битката при прохода Ронсева, Роланд се опитал да счупи меча си в скала, за да не попадне в ръцете на сарацинската армия, с която той се биел смело.

Също така в средновековния мит се казва, че преди да даде меча на Роланд, Карл Велики получава Дюрандал от ангел. Затова опитите на Роланд да разбие меча в скалите са напразни.

"В крайна сметка той го хвърля във въздуха, за да го спаси. След като по чудо прелита стотици километри, се казва, че се е забил в скалата на Рокамадур. Той е смятан за толкова ценен за града, че когато музеят на Клюни иска да го покаже през 2011 г. , градският съвет и охраната го придружават на връщане. През 2016 г. Рокамадур бе избран за най-обичаното село във Франция и е известен с едноименното си козе сирене“, отбелязва изданието.