Върховният съд на Испания потвърди заповедите за арест на бившия каталунски лидер Карлос Пучдемон и други сепаратисти, обвинени в присвояване, след като постанови, че наскоро приетият закон за амнистия не може да се прилага за тях, съобщи El Pais.

С това решение съдът нанесе голям удар на испанското правителство и неговите съюзници. Премиерът Педро Санчес успя да състави правителството си именно чрез постигане на споразумение за закон за амнистия с каталунските сепаратистки партии.

В решението на съда се посочва, че каталунските политици, отговорни за опита за отделяне на испанската провинция през 2017 г., са присвоили средства по начин, който ги е облагодетелствал лично и е навредил на финансите на Европейския съюз.

Според El Pais, в допълнение към отхвърлянето на възможността за амнистия поради наличието на лични облаги от финансов характер, Върховният съд е посочил и друга пречка. Според испанския съд прилагането на този закон към бивши каталунски политически лидери не е възможно, защото престъпленията му са имали потенциално вредно въздействие върху финансовите интереси на ЕС.

Така международната заповед за арест на Пучдемон, който избяга от Испания през 2017 г., остава в сила.