Върховната Рада освободи украинския народен депутат Маряна Безуглая от поста заместник-председател на Комисията по национална сигурност и отбрана, съобщава УНИАН. Както пише в Telegram народният представител от "Голос“ Ярослав Железняк, 252 парламентаристи са гласували "за“.

"Тя беше освободена като член на комисията по външна политика“, добави депутатът.

Безуглая в парламентарната комисия по национална сигурност и отбрана: какво предшества

През юли 2024 г. членовете на парламентарната Комисия по национална сигурност и отбрана гласуваха изготвянето на решение за изключване на Безуглая от нейния състав.

След това документът трябваше да мине през Комисията по регламента, след което да бъде внесен за разглеждане в заседателна зала. В началото на септември обаче Железняк съобщи, че парламентът не е гласувал за отзоваването на Безуглая от поста заместник-председател на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната рада.

Още на 17 септември народният депутат поиска да напусне комисията и написа писмо за оставка.

"В съответствие с част трета на член 84 от Правилника на Върховната Рада на Украйна Ви моля да ме освободите от задълженията ми като заместник-председател на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване и да ме изберете за член на Комисията. по външна политика и междупарламентарно сътрудничество“, се казва в съобщението.

Маряна Безуглая стана известна с критиките си към военното командване на Украйна и по-конкретно обвиненията срещу бившия главнокомандващ ВСУ Валери Залужни.