Върховната рада на Украйна гласува на първо четене правителствения законопроект за мобилизацията, съобщава УНИАН.

Законопроектът "За изменение на някои законодателни актове на Украйна по някои въпроси на военната служба, мобилизацията и военната регистрация“ беше подкрепен от 243 народни депутати (при минимум 226 необходими).

Народните депутати на Украйна ще внесат изменения на второ четене.

Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров докладва законопроекта в заседателната зала на Върховната рада на Украйна.

Закон за мобилизацията - какво предвижда проектът

По-рано кабинетът на министрите внесе в парламента актуализирана версия на проектозакона за мобилизацията в края на януари. Правителството оттегли предишния вариант, който беше внесен в края на декември 2023 г., заради критики в парламента и обществото.

Актуализираният законопроект предвижда освобождаване от военна служба за хора с увреждания от всяка група. Освен това беше предложено намаляване на наборната възраст на 25 години (в момента 27), премахване на военната служба и въвеждане на електронен отчет за военнозадължените.

Народният депутат на Украйна Ярослав Железняк отбелязва, че законопроектът е приет без предложения от Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване. "Освен това се правят промени 14 дни до 21 февруари и след това второ четене. Тоест законопроектът като цяло най-вероятно ще бъде приет през последната седмица на февруари, подписан в началото на март и ще влезе в сила месец по-късно, тоест през април“, отбелязва той.