Руският президент Владимир Путин, който е обект на заповед за арест на Международния наказателен съд, пристигна гладко в Монголия за държавно посещение в понеделник, пише европейската редакция на Politico.

Съгласно международното право Монголия - член на МНС - трябва да действа съгласно разпорежданията на съда. Европейският съюз и Украйна напомниха на източноазиатската нация за това задължение през последните дни, но руски официални лица казаха, че "не се притесняват“ от посещението на Путин.

Заповедта на МНС, издадена през март 2023 г., обвинява Путин във военни престъпления, свързани с депортирането и прехвърлянето на деца от окупирани райони на Украйна в Русия.

Все още няма индикации, че Монголия планира да арестува Путин. Ако не успее, вероятно ще бъде изправена пред наказателно преследване за бездействието си, казва правен експерт пред POLITICO.

"Монголия със сигурност ще бъде преследвана от Международния наказателен съд за нарушаване на задължението си за сътрудничество“, казва Тамас Хофман, старши научен сътрудник в Института за правни изследвания.

"След това Международният наказателен съд може да реши да отнесе случая до Асамблеята на страните, която може да осъди нарушението на Монголия по така наречената процедура за несъответствие. Въпреки това няма сериозни последствия, като например санкции, за страната нарушител“, пояснява Хофман.

През 2015 г. Южна Африка арестува президента на Судан Омар ал-Башир, който беше издирван за престъпления срещу човечеството, включително геноцид, по време на посещение в страната. Две години по-късно МНС установи, че страната не е спазила задълженията си. Той обаче не изпрати случая на Южна Африка към Съвета за сигурност на ООН за порицание.

Монголия, страна с размер около половината от Европа, но населена само с около 3,4 милиона души, има важни търговски връзки с Русия, която заедно с Китай е една от само двете държави, с които граничи.