Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават да предприемат опити да развият успехите си от предните дни на Курско направление, пише "Рибар“. Въпреки разгръщането на допълнителни формирования, руските въоръжени сили все още не могат да стабилизират напълно фронтовата линия. Украинците насищат района с диверсионно-разузнавателни групи (ДРГ)с бронирана техника, които проникват в прифронтовите села по цялата линия на съприкосновение.

В Суджански район за ВС РФ се е усложнила ситуацията в Суджа. Появиха се кадри, показващи присъствието на украинците на околовръстното шосе вече в центъра на града.

Както отбелязва Telegram каналът, въпреки изявленията, че видеото е заснето в първия ден на украинската офанзива, като се имат предвид входящите доклади за боевете за Мартиновка, където е била отблъсната атака, украинските въоръжени сили не биха успели да напреднат там без контрол над по-голямата част от Суджа.

Очевидно в града остава поне фокусно присъствие на руски войски и доброволци. Остава да се изясни ситуацията в района на Мирни, който е предградие на Суджа, както и близо до Михайловка. Към момента няма информация за контрол на ВСУ над тези населени места.

В Кореневския район се водят битки на подстъпите към Коренево, украинската войска не спира да се опитва да се закрепи в покрайнините му. В същото време няма информация за навлизането на украинските въоръжени сили в самото населено място.

В Кремяной войници от чеченските Специални сили "Ахмат“ съвместно с 810-та бригада на морската пехота са извършили прочистване на околността. Кадрите, публикувани в интернет, са уловили момента на обиск на бронирана машина до ликвидираните военнослужещи от украинските въоръжени сили. Те са загубили още няколко бронирани бойни машини на подходите.

На линията Журавли – Шептуховка – Семеновка постепенното вклиняване на маневрените групи на Въоръжените сили на Украйна продължава на север по посока на маршрута за Кромские Бики. В района на Отрадное е унищожен танк на ВСУ, а в горския пояс край Семьоновка е ударена позиция на бронирана техника на Украйна, а близо до Журавли колона от бронирани бойни машини е ударена от дронове.

Що се отнася до района на Беловски, съдейки по обективни свидетелства, въоръжените сили на Украйна са проникнали отвъд държавната граница, макар и не в същия мащаб, както беше описано по-рано.

Едновременно с това ВСУ завърза руските части в битки на линията Борки - Спальное - Камишное. В същото време, според някои доклади, руските въоръжени сили трябва да са се оттеглили от тези села. В село Гири е забелязан единичен бронетранспортьор БТР-4Е на ВСУ, движещ се в посока село Белица. Все още не е известно колко единици техника е дислоцирало украинското командване в района.

По-късно започнаха да пристигат съобщения, че същият бронетранспортьор уж е взет като трофей от руснаците в едно от населените места. Невъзможно е надеждно да се потвърди това; вероятно е имало няколко БТР-а. Междувременно местните власти обявиха евакуация на населението от района, но подобно решение едва ли е продиктувано от наличието на една украинска бронирана машина.