"Танкове на една от механизираните бригади на въоръжените сили на Беларус се прехвърлят към границата с Украйна в рамките на решението за усилване на граничните войски", съобщават от пресслужбата на министерството на отбраната на Беларус, предава БелТа.

"Подразделенията на механизирано формирование са приведени в състояние на готовност за изпълнение на задачите, които са им поставени. Войниците товарят военна техника на железопътния транспорт и започват комбиниран марш към определените райони", се посочва в изявлението, придружено от снимки на товарене на танкове на железопътни платформи.

По-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че ситуацията на границата с Украйна не е спокойна и че възнамерява "да се справи с проблема на място". По думите му вчера (10 август) украински ударни дронове са били свалени над територията на Беларус, а част и над територията на Русия. Лукашенко нарече това провокация, като отбеляза, че няма да остане без отговор.

Беларуският президент разпореди да се усилят групировките войски на границата с Украйна в Гомелското и Мозирското тактически направления. Министърът на отбраната на републиката Виктор Хренин съобщи, че подразделенията на Силите за специални операции, Сухопътните войски и Ракетните войски са получили задача да извършват марш в определените райони.