Войната в Украйна може да приключи само когато руският лидер Владимир Путин признае, че няма да успее да постигне целите си. Той обаче "все още не е на този етап“, заяви полският външен министър Радослав Сикорски в интервю за MSNBC.

"Тази война ще приключи едва когато Путин реши, че нахлуването е било грешка и той няма да постигне целите си на приемлива цена, а той все още не е на този етап“, отбеляза полският външен министър.

В същото време той отбеляза, че "неговата (на Путин) икономика и способността му да изпрати стотици хиляди руснаци на смърт не са безгранични“. И ако съюзниците не спрат дотук, тази война може да бъде прекратена чрез възстановяване на международното право и международните граници.

Оценявайки плана за победа на Володимир Зеленски, който той трябва да представи на президента на САЩ Джо Байдън през следващите дни, полският външен министър се изказа в подкрепа на западната военна помощ.

"Украйна има своя собствена отбранителна индустрия, на която липсват ресурси, която има някакъв свободен капацитет и няколко милиарда долара могат да им помогнат много, така че Путин да разбере, че не може да спечели“, подчерта той.

Сикорски припомни, че нахлуването на Украйна в Курска област е преместило войната на руска територия, така че "дори руските пропагандисти започват да разбират, че не всичко върви по план".

В същото време той отбеляза, че за постигане на мир и двете страни трябва да изтеглят войските си до международно признатите си граници.