Външният министър на Италия изрази силна подкрепа за кандидатурите на страните от Западните Балкани за присъединяване към Европейския съюз, като каза, че в противен случай регионът може да се обърне към Русия или Китай, предава Associated Press.

Говорейки по време на посещение в Северна Македония, Антонио Таяни заяви, че блокът трябва "да подаде ръка на онези народи, които искат да бъдат с нас, европейците“.

"Ако не го направим, ще има някой друг, който иска да ни замени, имам предвид Русия, Китай и други части на света, имам предвид Турция“, посочи политикът.

Той разговаря по време на пресконференция със северномакедонския си колега Тимчо Муцунски в столицата Скопие.

Таяни заяви, че Италия "работи и ще работи Северна Македония да бъде ефективен член на Европейския съюз възможно най-скоро“.

Северна Македония и съседна Албания са кандидати за присъединяване към ЕС от 2005 г. Те започнаха преговори за членство с блока през 2022 г. в процес, който се очаква да отнеме години.

Другите държави от Западните Балкани, които искат да се присъединят към ЕС, са Сърбия, Черна гора, Босна и Косово.

Споровете със съседните членки на ЕС забавиха преговорите за присъединяване на Северна Македония. Продължаващият десетилетия спор с Гърция относно използването на името Македония и древното наследство на региона беше преодолян през 2018 г.

"Но се появи по-нов спор с България, който също се съсредоточава върху балканската история, език и култура“, отбелязва AP.

След българския натиск ЕС призова Северна Македония да промени конституцията си — като вкара българите като държавнотворен народ — за да продължи процесът на присъединяване.

В замяна България ще оттегли възраженията си срещу присъединяването на Северна Македония.

Предишното лявоцентристко правителство в Скопие се съгласи да направи конституционната промяна, но не успя да осигури необходимото мнозинство в парламента. Новото консервативно правителство на Северна Македония категорично се противопоставя на предложената промяна и прави всичко възможно, за да я отложи.