Върховният представител на Европейския съюз за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел обяви в понеделник, че министрите на външните работи на страните от блока провеждат "историческа среща“ в Киев, където ще обсъдят перспективите за присъединяване на Украйна към Съюза, съобщава Deutsche Welle.

По думите на Борел, срещата е била замислена като демонстрация на подкрепа за страната на фона на пълномащабната агресия на Русия.

"Свикваме историческа среща на министрите на външните работи на ЕС тук, в Украйна, страна кандидатка и бъдеща членка на ЕС. Ние сме тук, за да изразим нашата солидарност и подкрепа към украинския народ“, написа той в X.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба приветства събитието в понеделник.

"Това е историческо събитие, защото за първи път Съветът по външни работи ще заседава извън сегашните си граници – извън границите на Европейския съюз – но в рамките на бъдещите граници на Европейския съюз“, заяви той пред репортери.

ЕС даде на Украйна статут на кандидат заедно с Молдова миналата година. Шест други държави в момента имат официален статут на кандидатки за членство в ЕС – Турция, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

Други две, Грузия и Косово, са потенциални страни кандидатки.

Предизвикателствата на такова широко разширяване бяха обсъдени от правителствата в четвъртък, като се очакваха значителни промени в бюджетите за вземане на решения, селското стопанство и регионалната помощ преди по-нататъшното разширяване.

Борел е в Украйна от 30 септември.

В събота той посети Одеса, където научи за нейните културни и исторически корени и заяви, че градът трябва да бъде "на първите страници на вестниците благодарение на културните си дейности“.

В същия ден Борел посети пристанището на Одеса, за да види доказателствата за атаките на Русия срещу инфраструктурата на украинските пристанища "като начин за създаване на глад в света чрез блокиране на износа на украинско зърно“.

"Тук виждаме, че пристанищната инфраструктура е повредена. Повече от 20 души са убити. Всяка вечер има нападение. Все още има много инфраструктура. Да, но не работи, пристанището е празно и крановете са спрени. И това създава големи щети за целия свят, не само за украинците“, заяви Борел.

На 1 октомври в Киев Борел се присъедини към украинския президент Володимир Зеленски и външния министър Дмитро Кулеба в отбелязването на Деня на защитниците на Украйна – "много трогателна церемония“, разкри Борел.

В Киев Борел също се срещна – за първи път лично – с новия украински министър на отбраната Рустем Умеров, за да обсъди продължаващата военна помощ от ЕС. "Украйна се нуждае от повече способности и се нуждае от тях по-бързо. Ние подготвяме дългосрочни ангажименти за сигурност за Украйна“, отбеляза Борел за X след срещата.

На 1 октомври върховният представител на ЕС посети и Украинския център за стратегическа комуникация и информационна сигурност, който се бори срещу дезинформацията на Русия, и Делегацията на ЕС в Украйна. Той също така се срещна с представители на гражданското общество, "активни в напредъка на реформата и общата програма за отчетност“.

Борел също участва в церемония в Бабий Яр, близо до Киев, където на 29-30 септември 1941 г. нацистите избиват 33 771 еврейски мъже, жени и деца в най-голямото убийство на Холокоста.