Един от най-активните вулкани в Индонезия изригна в неделя, като поне три пъти изхвърли плътни стълбове пепел и засипа села с отломки, пише Associated Press.

Не се съобщава за жертви.

Вулканът Марапи в окръг Агам, в провинция Западна Суматра е известен с внезапните си изригвания.

Той е изхвърлил облаци от гореща пепел, които са се разпространили на няколко километра, покривайки близките села и градове с гъста вулканична пепел, заяви Ахмад Рифанди, служител в индонезийския Център за вулканология. Освен това вулканът е изхвърлил стълбове пепел на височина до 2000 метра.

Рифанди заяви, че от януари насам вулканът с височина близо 2900 метра е останал във втората най-висока от четирите степени на опасност, като е забранено на катерачи и жители на селата да се намират на по-малко от три километра от кратера.

Марапи изригна през декември 2023 година, убивайки 24 алпинисти и ранявайки няколко други, които бяха застигнати от внезапното му изригване. Оттогава два маршрута за катерене в планината са затворени.

Изригването в неделя се случи пет месеца след като мусонните дъждове предизвикаха свлачище в планината Марапи, в резултат на което реките излязоха от коритата си. Потопът връхлетя планинските села и помете хора и десетки къщи, ставайки причина за смъртта на 67 души.

Индонезия, която е с население от 282 млн. души, е предразположена към земетресения и вулканична дейност, тъй като се намира по протежение на "Огнения пръстен“ - сеизмична разломна линия с форма на подкова, разположена в Тихия океан.