"Странни неща се случват" на европейския енергиен пазар, заяви сръбският президент Александър Вучич, коментирайки въвеждането от България на акциз върху транзита на руски газ, цитиран от агенция Танюг.

"Ние и унгарците реагирахме вчера с общо съобщение, Синиша Мали подписа решението със Сиярто, Орбан и аз го одобрихме. Случват се странни неща - газът отново скочи, петролът скочи. Ден след началото на конфликта между Израел и Палестина се разбрахме, че няма да оставим дизела да расте повече, независимо колко трябва да платим за него“, заяви сръбският държавен глава на срещата на върха "Един пояс, един път“ в Китай.

България на 13 октомври въведе акциз от 20 лв. за всеки мегаватчас транзитен руски газ. Новата такса е приблизително една пета от текущата базова цена на газа в TTF (100 лева за мегаватчас). Обикновено транзитните такси не надвишават десет процента от реалната цена на енергоносителя. Българският премиер Николай Денков заяви, че Унгария и Сърбия са получили изключение от санкциите за внос на газ от Русия и въведената мярка ще засили конкуренцията на газовия пазар.

Както уточни Вучич, запасите от дизел на Сърбия са достатъчни за 65 дни доставки, а петролът за 73 дни. В хранилища в Сърбия и Унгария има около 700 милиона кубически метра газ.

"Ако някой ни спре доставките на газ, ще имаме проблеми. Но сме по-подготвени от други", отбеляза сръбският президент.

Министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто и вицепремиерът и министър на финансите на Сърбия Синиша Мали заявиха в съвместна декларация във вторник, че решението на българските власти да повишат таксите за транзита на Руският газ заплашва енергийните доставки на двете страни и също "противоречи на европейската солидарност“.